Els grans ruixats i les fortes tempestes que afecten diversos punts de Catalunya han posat en alerta el Servei Meteorològic de Catalunya. Davant la possibilitat de víctimes mortals per impactes de llamps, posen a disposició de la ciutadania una guia amb recomanacions per disminuir el risc que ens caigui un llamp a sobre. 

El primer que cal fer és mantenir-nos informats sobre la previsió del temps, sobretot si hi ha alerta per fortes pedregades o pluges abundants. Si se sent tronar o es veu llampegar i en cas de trobar-te a l'exterior, cal buscar ràpidament un refugi. En aquestes situacions, els refugis més importants són, a banda de la nostra casa, els vehicles tancats o edificis amb les finestres tancades. Tota estructura oberta, com ve a ser una parada de bus, no és un lloc segur. Si ens trobem dins d'un habitatge, és crucial desconnectar els electrodomèstics i apagar les llars de foc. 

Tempestes elèctriques a la muntanya

Sovint, les fortes tempestes arriben quan menys t'ho esperes, sobretot a la muntanya. En el cas de trobar-nos fent una excursió o acampant en una vall, tot i que mai serà cent per cent un lloc segur, es recomana no estar a camp obert o sota un arbre aïllat. Per tant, el lloc més adient per passar la tempesta és un bosc.

Continuant en el mateix punt de les tempestes elèctriques a la muntanya, fa unes setmanes el perfil de Twitter de Meteollac, associat a la Xarxa d'Observadors del Servei Meteorològic de Catalunya, van publicar una imatge una mica peculiar. En la fotografia es pot observar com el cabell de dues noies se'ls posa de punta. Això és degut al fet que els cabells s'han carregat d'electricitat estàtica perquè la càrrega elèctrica en superfície ha augmentat. Pot semblar una situació divertida, però el cert és que es tracta d'una alerta crucial que ens indica que la caiguda d'un llamp pot ser imminent. En aquests casos, recorden que cal buscar una zona segura on refugiar-se a l'instant i, si convé, minimitzar l'exposició a l'impacte ajupint-se, posant els peus junts i tapant-se les orelles.

foto cabells
Imatge publicada per @meteollac per alertar sobre la càrrega elèctrica en cabells que indica la caiguda d'un llamp imminent | Imatge: Twitter @meteollac

Com actuar en cas de tempesta elèctrica dins de casa

Com bé s'ha esmentat anteriorment, cal sempre desconnectar els aparells electrònics per evitar que siguin danyats per una pujada de tensió, tancar portes i finestres per tal d'evitar corrents d'aire que puguin atreure llamps. També has de saber que si estàs dins la banyera o la dutxa, és millor sortir-ne. En el cas de tenir una xemeneia, cal allunyar-se perquè pot ser un punt d'entrada d'un llamp.

I a l'exterior?

Si ens trobem anant a la feina, a l'escola o tornant cap a casa, hem de saber que cal allunyar-se de reixats, pals de llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics que puguin atreure els llamps. Evitar romandre en zones elevades, ja que pot fer efecte de punta. De la mateixa manera que a la muntanya, no ens hem de refugiar sota un arbre aïllat. En el cas d'estar a l'interior d'un vehicle, tancar bé portes i finestres i no tocar la part metàl·lica del vehicle.

Com ens pot afectar l'impacte d'un llamp?

Si una persona és enxampada per un llamp, ha de ser atesa immediatament. Les ferides que pot presentar són cremades, sistema nerviós alterat o haver perdut la visió o audició. Tanmateix, l'efecte més greu que ens pot produir l'impacte d'un llamp és una parada cardiorespiratòria. Ens hem d'ocupar primer dels que han quedat inconscients, perquè segurament els podrem reviure amb tècniques de reanimació. En tot moment i en qualsevol situació, cal trucar sempre al 112 i demanar ajuda.