La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona quatre persones, d'entre 18 i 49 anys, com a presumptes autores d'un delicte d'estafa. Les detencions han estat fruit de tres investigacions paral·leles dutes a terme per la Guàrdia Civil arran de les denúncies de diverses víctimes que havien estat enganyades i a qui els havien robat els diners amb la falsa venda de tres vehicles i un contenidor marítim. A través d'aquesta suposada compravenda, els delinqüents s'havien arribat a embutxacar més de 17.000 euros.

Falses compravendes de vehicles i un contenidor marítim

La primera de les investigacions dutes a terme per la Guàrdia Civil es va iniciar el passat mes de setembre, quan una persona va denunciar que havia comprat un contenidor marítim, però que mai li havia arribat. La víctima va explicar que l'havia adquirit en una web de venda de contenidors marítims de segona mà després d'haver acordat amb el venedor una paga i senyal de 1.240 euros. Posteriorment, un cop es fes l'entrega, es pagaria la resta fins a arribar als 2.040 euros del total de la venda. No obstant això, un cop es va fer el primer pagament, el venedor va desaparèixer i el contenidor mai va arribar. Després de diverses indagacions, es va descobrir que la web era falsa i, rastrejant els diners, es va poder detenir a Barcelona la persona que els havia rebut.

Al mes de novembre, la Guàrdia Civil va obrir una altra investigació per estafa que els va dur fins a la capital de Catalunya. Una persona, resident a Cantàbria, va denunciar que havia comprat un cotxe per internet, però que aquest mai li havia arribat. La víctima, segons va explicar, va veure l'anunci en una xarxa social i, a través d'ell, va entrar en una suposada web de venda de vehicles de segona mà. Després de contactar per internet i per telèfon amb el suposat venedor, va fer un pagament de 10.000 euros per l'automòbil, però mai el va rebre. Els agents van comprovar que els ciberdelinqüents havien creat una web fraudulenta simulant una empresa real ubicada a Alacant. Seguint el rastre dels diners, van poder identificar i detenir a Barcelona el titular del compte on s'havia fet la transferència. Tot i això, els investigadors sospiten que ell només havia obert el compte al seu nom a canvi d'una compensació econòmica i que, en realitat, era una altra persona qui el gestionava.

Per últim, al desembre, dos veïns de Cantàbria també van denunciar a la Guàrdia Civil haver estat víctimes d'una estafa en la compravenda de vehicles. En aquest cas, però, la metodologia era ben diferent. Eren ells els qui venien les seves motos a través d'internet i els estafadors els que suposadament les volien comprar. Van acordar el pagament d'una quantitat per avançat que es faria a través de Bizum. No obstant això, en comptes de fer el pagament, el que van fer els suposats compradors va ser enviar una sol·licitud de diners. Els venedors no es van adonar d'aquesta circumstància i van acceptar, sent ells els qui van abonar els diners als estafadors. Entre les dues ofertes, i després de diversos enganys, els ciberdelinqüents es van embutxacar 6.000 euros. En aquest cas, novament, el rastre dels diners va portar els investigadors fins a Barcelona, on es van detenir dues persones.

Barcelona, la meca dels estafadors

La ciutat de Barcelona s'està convertint en el centre neuràlgic dels ciberestafadors. Als quatre detinguts per l'estafa relacionada amb falses compravendes de vehicles i un contenidor marítim, se li han de sumar quatre més que estan sent investigats per la Guàrdia Civil per fer servir el mètode del "fals fill". Aquests estafadors van contactar per WhatsApp amb un veí de Cambados, a Pontevedra, i el van enganyar fent-li creure que era la seva filla i tenia problemes per aconseguir que els fessin onze transferències bancàries per un import de 39.731 euros. Posteriorment, utilitzaven els diners per fer noves transferències, compres en línia o retirades en caixers automàtics. Per aquest motiu, a més d'un delicte d'estafa, també se'ls investiga per blanqueig de capitals.