Els Mossos d'Esquadra de la DIC de Ponent, el grup especialitzat en delictes contra el patrimoni, han tancat una investigació que durant diversos mesos ha perseguit un grup de persones, veïnes de Lleida, la majoria, en la seva capa superior, de nacionalitat espanyola, que havien organitzat un entramat que robava, modificava i cobrava xecs i que, segons les indagacions policials, haurien aconseguit 58.345,34 euros. Els xecs els havien robat de les bústies d'empreses d'un polígon de Montcada i Reixac (Vallès).
La investigació va arrencar el desembre de 2023 quan es va detenir una persona que va ingressar un pagaré falsificat a Lleida. Els moviments estranys que va fer, i uns problemes amb el terminal des d'on volia treure els diners, van posar en alerta els treballadors de l'entitat, que van alertar la policia. Les indagacions dels investigadors va permetre estirar el fil i resseguir els moviments del detingut i també del seu entorn i d'altres xecs falsos. En el moment que va ser detingut estava intentant cobrar els diners que havia ingressat d'un xec falsificat. El pagaré original tenia un altre beneficiari i l’import inicial de 2.148 euros s’havia modificat a 9.148 euros amb tècnica mecànica i ús de productes químics.
Des de l'entitat bancària van aportar, durant la investigació, un registre de diversos pagarés i xecs falsificats, que seguien un modus operandi semblant al detectat el mes de desembre. I els Mossos van anar sabent a quins comptes corrents s'havien ingressat els diners aconseguits amb els xecs falsificats. Però les persones rellevants d'aquest entramat no eren els que cobraven els diners dels xecs falsificats, els que els Mossos han batejat com a "mules". Era important trobar qui contactava amb ells, qui robava els xecs -tots d'una zona concreta de Montcada i Reixac- i també qui els modificava.
Buscaven gent per cobrar al seu nom els xecs falsos
Acostumaven a triar persones del seu entorn, amb necessitats econòmiques o coaccionades, perquè assumeixin les conseqüències legals del fet, sense explicar res, a canvi d’una comissió dels diners que ingressen. Un cop concretat el nom d’aquesta persona, "mula" en l’argot policial, actua l’especialista en falsificacions. S’encarrega de manipular hàbilment el xec modificant el nom del beneficiari i, si cal, també la quantitat i la data de venciment. Sempre es modificaven els milers, per aconseguir sempre molts més diners en una sola operació. Un cop cobrat el xec, i abans que l'entitat pogués verificar-ne l'autenticitat, retiraven els diners.
La investigació va poder determinar la identitat de les persones que reclutaven la gent que cobrava els documents falsificats i van aconseguir detenir-ne dos, de 30 i 35 anys, a Barcelona; de nacionalitat espanyola i familiars. El mateix dia també es va detenir a Lleida dos homes i una dona, d’entre 40 i 47 anys, tres persones captades per l’organització per operar amb el seu compte.
Falta el falsificador i l'aconseguidor dels xecs
Tots els detinguts van passar a disposició judicial, dies després de la seva detenció, davant dels jutjats d’instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona i Lleida i van quedar en llibertat. La investigació continua oberta per determinar la identitat de la resta de persones vinculades amb els fets. Falta per detenir l'especialista que s'encarregava de fer les falsificacions i també la persona que aconseguia els xecs, a Montcada i Reixac.