La darrera dada oficial de denúncies per punxades en discoteques de Catalunya és la que els Mossos d’Esquadra va fer pública dimarts i que eleva fins a 23 les investigacions en marxa. La dada és fins dilluns a les nou del vespre, després del cap de setmana. Des de llavors han passat molts dies i, sobretot, moltes nits, però oficialment la policia catalana es resisteix a actualitzar aquesta dada. Per tant, oficialment, a Catalunya, s’han denunciat 23 punxades en entorns d’oci, sobretot discoteques, i les víctimes, sempre segons aquestes dades no actualitzades dels Mossos d’Esquadra, són 22 noies i un noi

Tot i que a Lloret de Mar s’han aturat els incidents relacionats amb punxades en discoteques -la majoria s’havien registrat a la discoteca Tropics, on els Mossos d’Esquadra han desplegat els darrers dies operatius amb agents de paisà-, ara sembla que els casos s’estan multiplicant a Salou. Aquesta nit els Mossos han tingut coneixement de dos casos més, tot i que encara no s’han denunciat.

punxades catalunya discoteques maria lopez moya
Les últimes dades que des de Mossos s'han fet oficials sobre les punxades / Maria López Moya

S’han produït contra dues turistes a la discoteca La Cage i a la discoteca Tropical. Fonts oficials de la policia catalana han confirmat que han obert diligències i s’ha posat en marxa el protocol i s’està a l’espera que les dues noies, majors d’edat, presentin denúncia i ratifiquin la versió dels fets. Una d’elles ja ha avisat que no presentaria denúncia.

Cinc punxades a Salou

Els dos casos d’aquesta nit s’han de sumar al cas que ahir de matinada es va registrar també a la discoteca Flash Back contra una noia de 18 anys, turista de nacionalitat francesa, i també a les dues de la setmana passada. Una a la discoteca Tropical, a una noia major d’edat, i a la discoteca Enjoy, a una noia de 17 anys de Saragossa. Aquestes dades de punxades conegudes pels Mossos d’Esquadra queden lluny de les dades oficials, que només parlen d’una denúncia a la capital de la Costa Daurada. 

Els Mossos es resisteixen a actualitzar les dades de denúncies assegurant que només ho faran quan tinguin algun avenç en la investigació i puguin aclarir què hi ha darrere d’aquestes punxades que s’han escampat per tot Catalunya i també per tot Espanya, sobretot, en zones turístiques. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Salou, com s’ha fet també en altres punts del país, han reforçat la presència d’agents de paisà a les discoteques per prevenir les punxades i poder actuar més àgilment en el cas de tenir-ne coneixement.

Un noi punxat a Barcelona

La nit de dimarts a dimecres un jove va denunciar que havia estat víctima d’una d’aquestes punxades en una discoteca d’ambient LGTBI a Barcelona. El jove va notar la punxada, assegura que els membres de seguretat de la sala, agents dels Mossos d’Esquadra i efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van veure la marca i de la punxada. 

El jove, que ha publicat el seu cas a les xarxes socials, va ser traslladat a l’hospital Clínic de Barcelona on va ser sotmès a les proves que marca el protocol per punxades accidentals, per tòxics i també per evitar contagis d’infecció. Les proves, com en tots els casos fins ara, no han revelat presència de substàncies tòxiques, tot i que, assegura, va ser unes quatre hores atordit després de la suposada punxada. Oficialment, no consta que el jove, de 24 anys i veí de Barcelona, presentés denúncia pels fets davant dels Mossos d’Esquadra. La policia catalana confirma només set denúncies des de l’11 de juliol a la ciutat capital de Catalunya.

Sense rastre de tòxics ni denúncies per violació

El que sembla que no ha canviat, tot i que s’hagin registrat més casos a Barcelona i Salou, és el resultat de els proves de drogues que es fan a les víctimes que reporten haver estat punxades. De moment, en cap de les analítiques i proves d’orina que es fan per protocol quan el SEM trasllada a una de les víctimes a l’hospital s’ha revelat presència de tòxics. Alhora, i sempre segons la versió dels Mossos d’Esquadra, cap de les agressions amb punxada ha donat pas a un delicte posterior d’abús o agressió sexual o de robatori.

WhatsApp Image 2022 08 01 at 14.23.06
Imatge de l'exterior de la discoteca Tropics de Lloret de Mar / GRS

Les coses que no quadren de les punxades d’estiu

No haver trobat cap resta tòxica en el cos de les víctimes de les punxades i la metodologia de l’atac, que les víctimes reporten que la punxada és de menys d’un segon, genera dubtes entre els experts en drogues com l'ONG Engery Control, que han demanat precaució per evitar parlar de submissió química -cal més temps per inocular substància, no és fàcil fer-ho en un entorn com una discoteca i no hi ha cap evidència que siguin punxades amb xeringa

De moment, els Mossos d’Esquadra no han avançat en la investigació del cas i segueixen sense tenir clar què motiva, a Catalunya i a la resta d’Europa, aquest tipus de punxades que es concentren sobretot en espais com discoteques. No s’ha recuperat cap xeringa ni cap substància, no hi ha cap detingut i els investigadors dels Mossos van perduts per saber quin tipus de substància, si n’hi ha, punxen a les víctimes. De moment, la incògnita de l’estiu segueix sent una incògnita.