El jutjat instructor de la causa de la desaparició de Yéremi Vargas el 2007Vecindario, Gran Canària, ha aprovat prorrogar la investigació i ha admès algunes de les noves proves que van reobrir el cas al setembre.

Pròrroga en la investigació del cas de Yéremi Vargas

El cas del nen Yéremi continua sense resoldre's catorze anys després de la seva estranya desaparició. Una investigació judicial ha mantingut en joli la família i la societat durant anys, després d'arxivaments i reobertures de les diligències que no donen resultats.

L'última novetat es donava el 2 de setembre, quan el Jutjat de Primera Instància número 2 de San Bartolomé de Tirajana aprovava la reobertura del cas, arxivat des de 2017 per falta de proves, després de les noves proves aportades per la família del menor.

Rebutgen la declaració com a testimoni d'El Rubio

Ara, el jutge Juan Manuel Hermo, ha dictat la pròrroga durant sis mesos de la investigació per la desaparició de Yéremi Vargas el passat 10 de març de 2007, quan només tenia set anys.

Aquesta prolongació podrà renovar-se de nou si fos necessari i amb aquesta decisió, el magistrat també s'ha pronunciat sobre les proves proposades per la família.

Antonio Ojeda, El Rubio

Antonio Ojeda, El Rubio / Arxiu

Entre elles, es denega la presa de declaració en qualitat de testimoni a Antonio Ojeda, El Rubio, principal i únic investigat com a presumpte responsable de la desaparició del nen.

Per justificar la decisió, el jutge Hermo considera que "no es pot proposar la declaració com a testimoni d'aquella persona contra qui s'adreça l'acusació".

Afegeix que en "el seu cas, la seva declaració hauria de ser com investigat, i ho hauria de ser en el moment en què existeixin proves o indicis suficients per dirigir la investigació contra aquesta persona".

Podria posar en perill la investigació

L'admissió del seu testimoni podria posar en perill la investigació, tal com sentencia la interlocutòria: "A més de col·locar en un risc evident l'activitat instructora que pogués finalment adreçar-se contra Antonio Ojeda, admetre la seva declaració com a testimoni, seria emparar una entesa fraudulenta de les figures processals del testimoni i l'investigat".

També, en obligar-lo com a testimoni a dir la veritat, entra en contradicció amb el principi de què, com a investigat, tota prova pot ser dirigida contra ell per imputar-lo. Ell mateix es presentava com a innocent i víctima d'un complot en les últimes declaracions a les quals es va tenir accés.

Encara no hi ha culpables de la desaparició del Yéremi

Finalment, en aquest cas, "ha de valorar-se també que no existeix un autor conegut dels fets investigats, i això podria portar a la declaració com un testimoni més d'Antonio Ojeda, però no s'aprecia cap raó de ciència, coneixement de fets o de persones relacionades amb els fets que el senyor Ojeda pugui oferir com a testimoni en l'estat en què es troben les actuacions".

Yéremi Vargas / SOS Desapareguts

Yéremi Vargas / SOS Desapareguts

Així es va sentenciar quan es va acordar l'arxivament provisional de les actuacions el 27 d'octubre de 2017, moment en què es va concloure que no hi havia "mitjans de prova, si més no indiciaris" que "d'una manera objectiva i raonable permetin dirigir la causa contra una persona o persones determinades".

Admeten altres proves: historial mèdic i entrevistes a la tele

És a dir: encara no hi ha proves de qui va ser la persona responsable de la desaparició i possible mort del Yéremi.

La resolució judicial sí que admet altres proves presentades per l'acusació particular, com la recuperació de l'entrevista que una cadena de televisió li va fer a El Rubio el març de 2015, la remissió al Jutjat de la història clínica del Yéremi en el Servei Canari de Salut o la nova presa de declaració a la mare del desaparegut.