El 'Breaking Bad' català continua, malgrat que la sèrie estatunidenca emetés l'últim capítol anys enrere. En aquesta nova entrega, els Mossos d'Esquadra han actuat en un nou escenari: una masia típica catalana que data d'entre els segles XVI i XVII. El mas, ubicat al municipi de Fogars de la Selva (Selva) i inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya pel seu interès arquitectònic, amagava a l'interior dels seus centenaris murs una gran plantació de marihuana, així com elevades quantitats de cabdells envasats i preparats per vendre al mercat negre. Els habitants de la masia, que l'havien habilitat al detall per tal de cultivar-hi les plantes, presumptament també han comès un delicte de frau elèctric, el qual arriba a superar els 100.000 euros. Els agents de la policia de la Generalitat han detingut els dos llogaters del mas, dos homes de 24 i 34 anys, que en aquests moments es troben a la presó sota l'ordre del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia d’Arenys de Mar (Maresme). 

Els Mossos d'Esquadra van trobar més de 1.500 plantes de marihuana a l'interior de la masia

Els agents de la policia catalana van entrar i escorcollar el mas el passat dimarts, 9 d'agost, concloent així una investigació que havia començat dos mesos enrere, a principis de juny, arran de les sospites que a la masia d'interès arquitectònic s'hi amagava una plantació de marihuana interior. Així doncs, el dimarts passat efectius dels Mossos de la comissaria de Santa Coloma de Farners, conjuntament amb agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), van entrar a la masia. A l'interior, van trobar-hi un cultiu de marihuana de grans dimensions, amb un total de 1.509 plantes de marihuana distribuïdes per les diferents estances del mas; també van trobar-hi  1.350 grams de cabdells de marihuana envasats i preparats per vendre's de forma il·lícita. La masia estava totalment equipada per tal que les plantes, i el consegüent negoci il·legal, creixés sense problema.

La centenària de la masia havia estat totalment equipada amb la infraestructura necessària per al cultiu de les plantes de marihuana d'interior, com ara focus, transformadors, ventiladors, aires condicionats, filtres, extractors, fertilitzants, eines de jardí i sistemes de reg. 

plantacio marihuana masia patrimoni arquitectonic
Les més de 1.500 plantes estaven distribuïdes a diferents estances de la masia centenària. / Foto: Mossos d'Esquadra

La connexió elèctrica de la masia era fraudulenta: milers d'euros estafats

Els dos llogaters de la masia també havien alterat la connexió elèctrica de la finca, amb una doble escomesa que havien manipulat i connectat directament a la xarxa elèctrica general, de manera que els individus podien cultivar les plantes sense haver de patir per la factura elèctrica. De fet, s'han estalviat 109.000 euros, que és la quantitat a la qual ascendeix l'energia elèctrica no facturada. 

El jutge ha decretat presó pels dos detinguts, que no tenien antecedents

Els Mossos d'Esquadra, després de dur a terme l'escorcoll de la masia, van procedir a detenir els dos llogaters d'aquesta, dos homes de 24 i 34 anys de qui no constaven antecedents penals. Els agents acusen els detinguts d'un delicte contra la salut pública, així com d'un delicte de defraudació de fluid elèctric. Després de passar a disposició judicial, el jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia d’Arenys de Mar (Maresme) m'ha decretat l'ingrés a presó