La Kira va decidir suïcidar-se quan tenia 15 anys perquè no suportava més l’assetjament escolar que patia des de ben petita a l’escola Manyanet Sant Andreu de Barcelona. Ha passat any i mig des d’aleshores i els seus pares segueixen lluitant per acabar amb el bullying a les escoles. “El bullying no és un delicte greu, però la meva filla està morta per això”, assegura el José Manuel, el seu pare. La família sabia que patia assetjament a l’escola “però no pensava que patia tant”. “Com gradues la intensitat del patiment?”, es pregunta el seu pare.
Amb motiu del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar, que se celebra aquest 3 de novembre, els pares de la Kira han portat 230.000 firmes al Congrés dels Diputats donant suport a la creació d’una llei contra el bullying. Una situació que prop del 70% dels nens a Espanya han patit alguna vegada. Demanen que s’estableixin accions immediates a la mínima sospita d’assetjament escolar perquè, segons explica el José Manuel, “no es té la certesa que els nens estiguin segurs, dependrà de la sort de donar amb mestres amb vocació o que siguin professionals”. Per això reivindica la creació d’una llei “que garanteixi que els nens estiguin segurs i contents”.
El pare de la Kira es dedica a lluitar contra l’assetjament a les escoles
Arran del suïcidi de la Kira, el seu pare s’ha format per convertir-se en pèrit judicial en gestió i direcció de centres educatius. El seu objectiu és que s’apliquin correctament els protocols actuals contra el bullying, mentre que promou la creació d’una llei contra l’assetjament escolar, com ja existeix per a l’assetjament laboral. “L’assetjament escolar, que sembla més inofensiu, ha d’estar al codi penal perquè no és greu, però la meva filla està morta per això”, insisteix.
El José Manuel assegura que, quan es detecta un cas d’assetjament escolar, la inspecció educativa no escolta a les víctimes i que els pares no són informats de l’evolució del cas ni de les mesures que s’estan prenent perquè acabi. Reivindica que s’ha de compensar el mal provocat i que s’ha d’invertir més en la protecció dels menors. “Ara és la víctima qui ha de canviar d’escola, qui ha d’anar al psicòleg... quan qui necessita ajuda per a reconduir-se és l’assetjador”, es lamenta.
Han portat més de 200.000 firmes al Congrés perquè es promogui una llei contra el bullying
Farts de la situació que va provocar que la seva filla se suïcidés, els pares de la Kira han portat milers de firmes al Congrés dels Diputats perquè es promogui una llei contra l’assetjament escolar. “Sé que solament amb una llei no se solucionarà el problema. Això només és una pas per demanar-li a Pedro Sánchez que es posi a treballar. No pot ser que vagin passant els governs i tots es conformin de ser mediocres”, afirma el José Manuel.
“Avui no pots anar a una comissaria a dir que a l’escola s’han rigut de la roba del teu fill o de l’accent quan parla anglès perquè se’n riuran de tu”, lamenta el pare de la Kira, que afegeix que “aquest assetjament és el que mata, el que no pots denunciar”. Per això promouen una llei que ho reguli. “L’assetjament escolar que sembla el més inofensiu és el que ha d’estar al codi penal. Que quan una família vagi a la comissaria no li diguin que això no ho pot denunciar i que ha d’anar a Educació I que a Educació no li diguin que no és greu. No serà res, però la meva filla està morta per això”, reivindiquen.
Han volgut recordar casos com el de l'Izan, el noi de qui es van burlar en el seu aniversari per estar gras, o el de la Saray, una nena que es va intentar suïcidar fa poc. Han lamentat que aquests casos tinguin el suport de la societat educativa perquè s’han fet públics, però que no els tinguin aquells que no apareixen als mitjans. “Vull que es tracti com un delicte, com ja es fa a França”, puntualitza el José Manuel, recordant que ja és així amb l’assetjament laboral o la violència de gènere.
L'Audiència Provincial de Barcelona va acordar l'arxiu, respecte a l'escola Pare Manyanet, de totes les actuacions penals incoades, per entendre que no existien indicis de criminalitat en l'actuació de la mateixa, ni dels seus integrants, en relació amb els fets denunciats per assetjament escolar.