Fa gairebé un any, la Kira, una nena de 15 anys, es llevava la vida de camí a l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu, on estudiava. El seu suïcidi va fer saltar totes les alarmes i ara els Mossos d'Esquadra investiguen el bullying que patia en el centre educatiu com a motiu de la seva mort. Poc abans de l'aniversari de la seva pèrdua, el pare de la menor ha compartit un emotiu missatge a les xarxes socials, on lluita per fer justícia a la seva filla i frenar l'assetjament escolar.

L'emotiu missatge del pare de Kira, la nena que es va suïcidar per bullying

"Donaria la meva vida per tornar a abraçar la meva filla Kira, sense dubtar-lo", començava el seu esquinçador missatge, acompanyat d'una foto amb la petita i publicat aquest diumenge. Revelava un detall que ha descobert a posteriori, el comiat de la seva filla la nit abans dels fets: "L'abraçada que em va fer la nit abans quan em va dir que em volia molt i que era el millor papi del món va ser un comiat. Ara ho sé", seguia José Manuel López, el pare de la petita.

Kira López

La Kira se suïcidava amb 15 anys el passat 19 de maig / Cedida

Rematava amb un "Et trobo a faltar, costa viure si tu" i amb l'etiqueta que va crear a les xarxes socials com a denúncia, #StopBullyingForKira. Fa deu mesos que la petita va decidir posar fi a la seva vida i des d'aleshores el seu pare José Manuel i la seva mare María José lluiten perquè es faci justícia per a la seva filla, que presumptament es va suïcidar pel bullying que patia per part d'altres persones del col·legi on estudiava. A més, encapçalen la causa perquè el cas no es repeteixi i més de menors hagin de patir aquest tipus d'assetjament.

Un email sospitós, un rellotge desaparegut i possible abús sexual a Sant Andreu

Va ser el 19 de maig de 2021 quan Kira López, de 15 anys, es va llevar la vida de camí a l'escola, deixant un trencaclosques del qual encara no s'han encaixat totes les peces i que va acabar sent estudiat en una investigació judicial amb la col·laboració de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Sant Andreu dels Mossos d'Esquadra. Les alarmes es van disparar el dia 28 de maig, poc més d'una setmana més tard de la mort de la nena, amb un sospitós correu electrònic al servidor de l'escola dirigida a la víctima, tal com avançava ElCaso.cat.

Escola SantAndreu

L'escola Pare Manyanet ha estat notícia en diverses ocasions per fets truculents / Arxiu

El missatge, enviat des d'un compte de Gmail al servidor intern del centre, el Jesús, Maria i Josep -conegut com a Pare Manyanet-, tenia com a assumpte la paraula "muerte" i al cos només es podia llegir "muere". La investigació va estirar el fil fins a arribar al remitent de l'amenaça, que segons va poder saber aquest mitjà, ha estat identificat pels Mossos d'Esquadra, encara que no ha transcendit la seva identitat ni més detalls. A més, les indagacions han fet sospitar de possibles abusos sexuals a la Kira en l'entorn escolar.

El Pare Manyanet de Sant Andreu, font d'escàndols

Una altra de les claus del cas és el rellotge intel·ligent que portava la víctima i que va desaparèixer, ja que quan es va recollir el seu cos no el duia i encara no se sap on és, si algú l'hi va robar, el va regalar o el va perdre. De moment, els pares de la nena han denunciat per la via penal diversos membres de la direcció de l'escola, el Pare Manyanet de Sant Andreu, com a responsables directes o per omissió de la mort de la Kira.

Rellotge - Apple Watch / Kira López

La desaparició de l'AppleWatch de Kira és un dels caps per lligar / El Caso

La mateixa escola ha estat en anteriors ocasions per fets igualment truculents, com el cas d'una altra de menor, de 14 anys, que van canviar d'escola per l'assetjament que rebia en el centre de Sant Andreu, que va intentar suïcidar-se després de mesos de sofriment amb el beneplàcit del centre, que no va activar els protocols corresponents ni va investigar els fets -igual que amb el cas de Kira. També, el Pare Manyanet saltava al focus mediàtic després del descobriment de pornografia infantil a l'ordinador d'un dels capellans vinculats al centre, que va haver d'agafar la baixa després de l'assetjament pels fets.

L'Audiència Provincial de Barcelona va acordar l'arxiu, respecte a l'escola Pare Manyanet, de totes les actuacions penals incoades, per entendre que no existien indicis de criminalitat en l'actuació de la mateixa, ni dels seus integrants, en relació amb els fets denunciats per assetjament escolar.