Els Mossos d'Esquadra desmantellen una banda criminal que cometia estafes bancàries massives per SMS arreu de l'estat espanyol. L'operació policial ha conclòs amb dues persones detingudes de 19 i 20 anys, i una ordre de crida i cerca per a dues persones més que també formaven part de la banda. 

Els estafadors feien estafes bancàries, falsificaven targetes de crèdit i venien articles robats. El mètode emprat era el del phishing, a través del qual els estafadors feien arribar SMS maliciosos fent-se passar per empreses de transport, com ara Correos, amb els que reclamaven un pagament pendent. Els agents dels Mossos d'Esquadra han pogut recuperar una gran part del material, valorat en uns 200.000 euros, i no descarten efectuar més detencions en els pròxims dies. 

La detecció d'un ús fraudulent de targetes de crèdit va permetre l'inici de la investigació

La investigació policial va iniciar-se el passat mes de gener, quan agents dels Mossos van detectar un menor d'edat fent compres fraudulentes en un establiment de Premià de Mar. El jove comprava telèfons mòbils amb vàries targetes de crèdit que anaven a nom de diferents persones a canvi de diners i, posteriorment, entregava els telèfons intel·ligents a un altre home. Els agents van identificar aquest segon home i van poder comprovar que tenia antecedents policials per delictes contra el patrimoni. Aquests fets van servir per engegar una investigació amb la qual es va poder relacionar l'ús fraudulent de targetes falsificades amb una estafa massiva que es duia a terme a través d'SMS i correu electrònic arreu de tot el país

Amb els principals indicis recollits, els Mossos van poder escorcollar diferents domicilis de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Premià de Mar. Als habitatges escorcollats, es va localitzar el material robat que els estafadors posteriorment venien, així com mòbils i ordinadors empaquetats i llestos per a ser distribuïts. En total hi ha dues persones detingudes, una tercera denunciada i tres més que, com que no han estat localitzades, es troben en ordre de crida i cerca. La investigació ha servit per desarticular un dels principals punts de recepció de la banda; a més a més també s'han resolt 90 fets delictius de furt, robatoris amb violència i intimidació, i robatoris amb força a empreses i a l'interior de vehicles. 

El phishing, la tècnica d'estafa amb més afectats

La tècnica d'estafa utilitzada pels delinqüents és la coneguda com a phishing, o pixin. Aquest mètode permet robar contrasenyes i altres dades personals o bancàries a les víctimes a través d'enllaços maliciosos que aparentment són inofensius. En aquest cas, les víctimes rebien una notificació de correu electrònic o un SMS de suposades empreses de transport, Correos o entitats bancàries en la qual se'ls notificava un problema amb un enviament pendent i se'ls reclamava un pagament d'1,99 euros per rebre el paquet. En el cas de les entitats bancàries, els SMS avisaven d'una vulneració en el compte de les víctimes i les obligava a canviar la contrasenya. Tots els missatges contenien un enllaç que redirigia a una pàgina web on les persones afectades havien d'introduir les seves dades bancàries; d'aquesta manera, els estafadors tenien accés als seus comptes i podien fer operacions de compra fraudulentes. 

La investigació ha permès corroborar l'existència de compres de material electrònic per valor de més de 75.000 euros fetes amb targetes falsificades. Les targetes eren introduïdes a diversos mòbils amb els quals s'efectuaven les transaccions, aprofitant el contactless dels comerços i el fet de no haver d'introduir el número PIN. Les compres es van detectar a Premià de Mar, Mataró, Badalona, Barcelona i Roda de Barà. 

Les estafes es cometien arreu d'Espanya

Tot i que les principals operacions s'han detectat al Maresme (Barcelona), els agents han pogut comprovar que existeixen denúncies relacionades amb aquesta estafa arreu de Catalunya i de l'Estat. Han trobat casos a llocs tan variats com ara Sabadell, Albacete, Madrid, Sevilla o Marbella, entre molts. És per aquest motiu que els Mossos han treballat de manera coordinada amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, amb l'objectiu de recollir el màxim nombre de denúncies possible lligades a aquest grup criminal. Ara mateix, els Mossos no descarten realitzar més detencions els pròxims dies. 

Arran de la investigació, s'han recuperat 169 telèfons mòbils, 40 ordinadors, tres tauletes i 2.500 euros en efectiu; la suma total del valor del material ascendeix fins als 200.000 euros.