La producció i distribució il·legal de marihuana a Catalunya ha patit un cop dur. Aquest divendres, 12 d'agost, els Mossos d'Esquadra han conclòs un important operatiu contra la producció i el narcotràfic il·legal de marihuana. En una operació conjunta de la policia catalana, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, s'ha aconseguit desmantellar totalment la plantació de marihuana més gran d'Espanya, que estava situada a la comarca del Maresme, concretament als municipis de Vilassar de MarPineda de Mar, i a la ciutat de Mataró. La investigació policial s'ha saldat amb dotze tones de marihuana intervingudes, així com amb la detenció d'un total d'onze persones, acusades d'un delicte contra la salut pública i d'un delicte de defraudació de fluid elèctric. El desmantellament de la plantació més gran de marihuana mai localitzada per les forces de l'autoritat arriba després d'una investigació que va iniciar-se el passat mes de març, fa gairebé mig any. De fet, en una de les intervencions passades, els agents van decomissar sis tones de marihuana, la quantitat més grossa que s'ha trobat mai durant una intervenció policial.

La plantació il·legal de marihuana, de 32 hectàrees, estava camuflada en una plantació de cànem industrial al municipi de Vilassar de Mar, i, sota l'aparença d'un negoci legal, es cultivaven, recol·lectaven i distribuïen grans quantitats de marihuana. El cultiu de marihuana passava desapercebut gràcies al fet que el grup criminal havia col·locat múltiples cartells, que incloïen els logotips de les administracions públiques catalanes, indicant que es tractava d'un cultiu de cànem; tant els cartells com el cultiu de cànem eren falsos, i l'única funció que tenien era evitar robatoris o controls policials. A més a més, el fals negoci del cànem industrial també utilitzava el paraigua legal de dues societats mercantils legalment constituïdes. Després d'investigar els responsables de les plantacions, els agents van demanar permís per entrar i registrar quatre naus industrials lligades a les mateixes persones, i que estaven ubicades a Mataró i a Pineda de Mar. 

L'operatiu, que ha constat de dues fases, ha intervingut 12 tones de marihuana en diferents estats

En aquesta segona entrada, els agents dels Mossos d'Esquadra, la Guardia Civil i la Policia Nacional han decomissat prop de cinc tones de marihuana en diferents estats. Per exemple, van localitzar 850 kg de cabdells envasats al buit i llestos per a ser distribuïts, 126 kg de picada de marihuana, prop de 33 kg d'haixix i 300 grams de pol·len de marihuana. També s'han decomissat 39.098 plantes, que tenien un pes de més de 4 kg, i s'ha comprovat que, igual que en l'entrada l'anterior, el negoci il·legal també es dedicava a la fabricació de tauletes d'haixix i pol·len de marihuana.

Aquestes xifres se sumen a les del registre anterior, que va dur-se a terme a Vilassar de Mar el passat mes de juny. Així doncs, l'operatiu policial, que ha conclòs després d'aproximadament cinc mesos d'investigació i ha constat de dues fases, s'ha saldat amb la intervenció de dotze tones de marihuana en total. A la primera fase, van intervenir-se prop de sis tones de marihuana, unes 100.000 plantes, i 97.000 esqueixos, i es van detenir cinc persones. En la segona fase s'han decomissat prop de cinc tones i milers de plantes, i s'han detingut sis persones.