Important operació contra el narcotràfic de marihuana a gran escala des del Maresme. Una investigació conjunta entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha permès desmantellar una gran plantació que, sota l’aparença de producció de cànem industrial, amagava una plantació de gairebé 32 hectàrees dedicades al cultiu, recol·lecció i distribució de marihuana il·legal. S’han decomissat més de sis tones d'aquesta planta, la quantitat més gran que s'ha intervingut mai a l’Estat espanyol, i s’han detingut cinc persones.
 
Des del març de 2021 que els dos cossos policials havien posat l’ull en aquesta plantació de Vilassar de Mar, en tenir sospites que no només es dedicaven al cultiu de cànem, sinó que també amagaven el conreu de plantes de marihuana amb cannabidiol, el conegut CBD. La suposada plantació de cànem industrial, que portava operant amb impunitat des de 2018, no tenia cap permís per a l'obtenció d’aquest component, que és el que dona el component toxicològic, atorgat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). La planta es dedicava a l'obtenció d'esqueixos de marihuana de plantes mare per a la seva venda a tercers i al cultiu de plantes de marihuana per a l'obtenció de cabdells i posterior manufactura, i empaquetat dels mateixos al buit per a la seva venda al mercat negre, que era enviat arreu d’Europa.

Tenien cartells de la Generalitat falsos per evitar controls policials

Per intentar passar desapercebuts i evitar el control per part de la policia, havien col·locat cartells on es podia llegir "cultiu de cànem industrial" amb els logotips de diferents administracions públiques de Catalunya, tot i que eren falsos i no tenien cap mena d’autorització. En el moment de les entrades policials, de les sis tones de marihuana decomissades, hi havia 3,5 tones de cabdells envasats al buit en nombroses saques termosegellades. Les tenien repartides en diverses naus i hivernacles per la finca de Vilassar i, segons les dues policies que han liderat la investigació, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, es tracta de la quantitat més gran de marihuana intervinguda a Espanya.

S’han trobat també 100.000 plantes -2.000 eren plantes mare molts grans. També s’han confiscat 97.000 esqueixos en diferents fases de creixement, sembrats en safates destinades a la venda per a altres cultius aliens o al trasplantament en els mateixos hivernacles. La plantació de marihuana estava enganxada de manera clandestina al fluid elèctric i, segons els tècnics de la companyia elèctrica, ha suposat el frau més gran elèctric detectat en una plantació, superant els dos milions de quilowatts/hora i el milió d'euros de perjudici econòmic.

Grans mesures de seguretat: vigilància 24 hores

Les plantacions estaven fortament vigilades per evitar atacs per part de màfies rivals. Per protegir-se dels narco assalts, els responsables havien instal·lat un sofisticat sistema de seguretat amb més de 100 càmeres dotades amb funcions d'última generació per detectar moviments, que enviaven imatges a un centre de control amb monitors on hi havia vigilància les 24 hores.