Nou cas de punxada a Catalunya. Una menor de 14 anys va ser víctima d'una punxada sense submissió química la matinada de dissabte a diumenge d'aquest cap de setmana durant un concert a la Festa Major de Castelló d'Empúries (Alt Empordà), segons ha avançat Diari de Girona i han confirmat fonts policials. L'Ajuntament de la localitat i la Comissió de Festes van activar immediatament el protocol i la menor va ser traslladada a un centre sanitari per realitzar les proves necessàries. De moment, els Mossos d'Esquadra confirmen que no han rebut cap denúncia dels fets.

Es va activar el protocol en cas de punxada

Segons ha explicat l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, els fets van tenir lloc a tres quarts de dues de la matinada durant el concert del grup català Doctor Prats en el marc de la Festa Major del municipi. La víctima es trobava acompanyada de les seves amigues i va notar la punxada. Sent conscient de la gravetat dels fets, va acudir al punt Lila que l'organització havia muntat per atendre qualsevol mena d'incident relacionat amb violència masclista. "Es va activar immediatament el protocol, van trucar als Mossos d’Esquadra, van venir els serveis tècnics i hi havia una ambulància", ha detallat l'alcalde. Posteriorment, la família de la jove —que també es trobava en el recinte— va traslladar-la a l'hospital de Figueres.

Cap indici d'agressió sexual ni submissió química

Segons informa el diari gironí, la punxada no va tenir conseqüències posteriors, ni de submissió química, ni robatori ni agressió sexual. Des de l’Ajuntament i la Comissió de Festes han volgut mostrar el rebuig contundent a les "agressions masclistes que han tingut lloc durant la festa major". "Fartes d’aquesta xacra volem expressar el nostre rebuig frontal i volem manifestar que no deixarem de treballar per aturar aquestes accions lamentables", han remarcat. A més, també han mostrat la solidaritat amb les persones afectades i han condemnat "els fets que atempten una vegada més contra la llibertat de les dones en espais d’oci". En el comunicat han deixat clar que cal "afrontar amb serenor i contundència aquests actes per tal que deixin de condicionar els espais de gaudi de les joves". Des del consistori han informat que es continuarà treballant per "conscienciar i protegir els espais de festa que permetin a les dones assistir-hi i gaudir-ne amb tranquil·litat".

Dades de punxades a Girona 

Segons les dades oficials de denúncies per punxades a joves en establiments d'oci nocturn publicades el passat 2 d'agost pels Mossos d'Esquadra, s'elevaven a 14 els casos de Lloret i s'hi sumava el de la festa de Viladamat. A més, els agents també són coneixedors de més casos que al final no són denunciats, com aquest últim de Castelló d'Empúries. En tots els casos no s’ha detectat cap substància inoculada en les joves que han denunciat, a l’espera de més proves. 

WhatsApp Image 2022 08 03 at 10.31.38
Situació actual de les punxades I Maria López Moya

Casos a Catalunya

De manera oficial, els Mossos tenen registrades 23 denúncies, la majoria produïdes en discoteques de Lloret de Mar i Barcelona. En un primer moment es van relacionar les punxades amb possibles submissions químiques i abusos sexuals. Tanmateix, no hi ha evidències de què sigui així. Que no tingui relació amb delictes d'aquesta mena no vol dir que els Mossos no ho investiguin, sobretot, per aclarir si les punxades introdueixen algun tipus de substància —que no s'ha trobat en cap anàlisi de les víctimes— i quin és l'objectiu dels agressors. Actualment, les denúncies han estat interposades per 22 noies i 1 noi.

Què fer en cas de punxada

En cas de ser víctima per punxada, el primer que cal fer és avisar els responsables del local d'oci nocturn i demanar ajuda. El protocol recomana evitar anar directament a casa i acudir el més ràpid possible a un centre sanitari per realitzar les proves corresponents de detecció de malalties, com el VIH, i de drogues. A banda d'això, també cal denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra per una investigació. En cas que hi hagi sospites d'una agressió sexual, s'activarà el protocol d'atenció a les víctimes.