David Muñoz, el cuiner madrileny, considerat millor xef del món en els Best Chef Awards 2021, ha anunciat un gran canvi en els seus negocis d'estrella Michelin dies més tard de revelar-se el balanç anual del seu entramat empresarial, que deixava al descobert els números negatius que havien estat a punt de fer-lo abaixar la persiana. Durant el congrés Madrid Fusión Alimentos de España, ha revelat els seus nous negocis: canviarà de lloc els seus negocis d'or, els restaurants DiverXO i StreetXO.
El xef David Muñoz aixeca el cap? Els seus nous negocis
El primer anunci, a més de la imminent obertura del seu nou local, RavioXO, especialitzat en pasta i dumplings, que veurà la llum al maig, ha estat la mudança de StreetXO, la seva aposta de menjar ràpid, a un lloc més gran aquest agost. El portal especialitzat Gastroeconomy, ha detallat que es localitzarà a l'edifici d'El Corte Inglés del carrer Serrano, en el número 47, en lloc d'en el 52, on està actualment.
Les bones notícies han anat in crescendo, i Muñoz ha comunicat també que traslladarà el seu restaurant amb tres estrelles Michelin, DiverXO, a una nova seu de la qual es desconeix la ubicació, encara que s'ha atrevit a dir que el trasllat serà efectiu en dos anys i que pretén construir un local diferent, "que trencarà dogmes i barreres", tal com recull El Mundo. Aquest enfilall d'anuncis positius, ha arribat, tanmateix, en el moment econòmic més crític del seu entramat empresarial.
De fet, no fa ni una setmana es descobria el tancament de comptes anual de Pig Wings, el grup financer del xef que inclou Dukes Road SL, Hungry Ants SLU i Goxo Food Services, les seves empreses, que no el van deixar en bon lloc. Perquè, encara que el gener passat es va veure obligat a apujar el preu del menú de DiverXO gairebé cent euros "per sostenibilitat" a 365 euros i convertint-se en el menú més car d'Espanya i indignant multitud de personatges i seguidors, Muñoz està en números vermells.
Les pèrdues milionàries que han estat a punt d'obligar-lo a tancar
L'informe, avançat per Cinco Días, deixava al descobert unes pèrdues que ascendien als gairebé tres milions d'euros, que els gestors justificaven com una conseqüència de causes "puntuals i excepcionals", al·legant a la pandèmia, que va portar els accionistes a proveir fons de cinc milions d'euros. A més, la nul·la rendibilitat del conglomerat durant 2020 no va permetre repartir dividends entre els accionistes perquè no hi havia beneficis per distribuir.
Així i tot, les mateixes fonts matitzaven que "el fet que no s'hagin repartit dividends no significa que aquestes societats no continuïn sent rendibles, sinó que es deu a la situació excepcional i puntual ocasionada per la crisi sanitària", excepte la iniciativa anglesa, que va tancar per les restriccions del país. Aquesta iniciativa, StreetXO, que va obrir en el centre de Londres, va ser un dels grans fracassos de David Muñoz, que va haver de tancar a causa de la pandèmia.
Tanmateix, la mateixa pandèmia que el va portar a punt de la ruïna, li va permetre dur a terme la seva idea GoXO, una alternativa Michelin a domicili, que de moment sembla funcionar. Les restriccions i el tancament de l'hostaleria a causa de la covid va obligar també el xef a demanar un préstec ICO -concedit per l'Institut de Crèdit Oficial, una institució pública- d'1,5 milions d'euros, que vencerà el 2025. Però les reformes legals també a causa del coronavirus van ser el seu botxí i salvació, ja que va ser la modificació aprovada en el Reial Decret Llei 16/2020 de 28 abril, la que va permetre que, malgrat els números vermells, l'empresa no es dissolgués per insolvència.