David Muñoz, o Dabiz, com ell mateix va decidir que li diguessin, es convertia el 2021 en el millor xef del món, guardó atorgat en els premis Top Best Chef Awards 2021, celebrats a Amsterdam. Els seus negocis funcionen de nous després del forrellat de la pandèmia, que va suposar per a ell un dur cop i va estar a prop d'arruïnar-lo.

David Muñoz, l'imperi del XO a Espanya

Comença a més el 2022 embolicat en polèmica després de la pujada de preu del menú del seu restaurant DiverXO de 250 a 365 euros per caminar cap a la sostenibilitat del negoci i el benestar de la seva plantilla, malgrat les crítiques i seguint exemples com el Celler de Can Roca.

Passat el seu 42 aniversari, continua sent al capdavant d'un imperi amb tres estrelles Michelin que corona els seus negocis d'èxit: DiverXO, StreetXO, GoXO a Madrid i Barcelona, i dos food trucks a la capital. També compta amb convenis amb diversos supermercats per als quals tria diversos productes i fa una selecció de torrons i tortells en temporada nadalenca.

El negoci fallit del millor xef del món

Però l'èxit sembla tenir un límit per al madrileny, que va tocar sostre i va baixar de cop després del seu fracàs en l'àmbit internacional. La llavor de la seva cuina sembla no poder traspassar fronteres i les seves promeses en els inicis continuen sense complir-se.

David Muñoz / EP

David Muñoz / EP

La seva ambició per expandir l'imperi per tot el món podria haver-se materialitzat a Londres, on el 2016 obria StreetXO amb inversió de quatre milions d'euros, però ni els sabors dels seus plats ni les excèntriques decoracions no van atreure els britànics, fet que, sumat a la pandèmia per la covid i al Brexit, va fer tancar per sempre el local a finals de 2020.

Fracàs d'expansió internacional

"Veient el que ha passat al Regne Unit, hauríem hagut de tancar igualment, i s'hauria carregat als meus altres negocis", explicava després, el febrer de l'any passat a la Cadena Ser, referint-se al Brexit.

"Vam haver de decidir què fer amb ell. L'últim any i mig allà vam aconseguir pintar de verd el compte de resultats, però vam haver de decidir què era el més intel·ligent. Decidir fredament què era el més intel·ligent. Què és millor, fer un pas petit enrere per fer-ne dos endavant? Deixar que un vaixell s'enfonsi i que enfonsi tota la flota? El més intel·ligent va ser el que vaig fer", sentenciava.

DiverXo by David Muñoz / GM

DiverXO by David Muñoz / GM

Quatre anys després de començar l'aventura, en la que també es va implicar la seva mediàtica dona, Cristina Pedroche, com a inversora per ajudar-la, es veia obligat a donar-la per acabada.

I, a part de la clatellada econòmica, va haver d'empassar-se el seu orgull. El 2015 anunciava el seu objectiu d'establir-se a Londres, Nova York i Àsia. I ara, set anys després i després de no veure's fet realitat la seva expansió a Manhattan, que planejava per a 2016, sembla que només aconsegueix refermar-se a Espanya.