Cap canvi. La noia que acusa Dani Alves d’haver-la violat en un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona el desembre passat també ha rebutjat que l’exjugador del FC Barcelona surti de la presó, segons l’escrit presentat al jutjat de Barcelona aquest dimarts per la seva advocada, Ester Garcia. L’acusació particular exercida per la noia és contundent: si tots dos haguessin volgut mantenir relacions sexuals consentides no les haurien practicat en el petit bany, sinó en la suitte, que té la sala de festes, se sosté en l'escrit. Hi afegeix que la defensa de l’exjugador del Barça no ofereix cap argumentació que acrediti un major arrelament d'Alves; tot el contrari, afirma que el fet que hagi transcendit que la seva dona, Joan Sanz, es vulgui separar d’ell, mostra que res el lliga a Espanya. També hi manifesta que la seva capacitat econòmica és la mateixa que quan es va acordar la seva presó provisional, el 20 de gener passat i, per tant, conclou: el risc de fugida del jugador continua sent elevat.

La Fiscalia ja va presentar el seu escrit, la setmana passada, en el qual s’oposa a la llibertat provisional del brasiler en assegurar que encara “subsisteix el risc de fugida” davant la gravetat de l’acusació i la seva capacitat econòmica. L’advocat d’Alves, el penalista Cristóbal Martell, va demanar la seva posada en llibertat, en assegurar que no fugiria de la justícia i també va posar en qüestió la credibilitat de la víctima. En concret, va aportar una pericial en la qual s’analitza el comportament de les persones que hi havia en aquell espai de la sala de festes, i on es descarta que la noia i les seves amigues ho visquessin amb por i pressions, com indiquen. D’aquesta pericial, l’advocada de la noia manifesta que és una interpretació interessada i de part.

Ara, la titular del jutjat d’instrucció 15 de Barcelona haurà d’analitzar els escrits i a la pericial i resoldre si deixa en llibertat provisional o no Alves. Si la resolució és negativa, com fins ara, pot presentar un recurs de reforma a la mateixa magistrada i després, un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Barcelona, com ja ha fet un cop.

Les proves dactilars desmenteixen Alves, segons l’acusació

Fa unes setmanes, l’exjugador del Barça va demanar de declarar davant la magistrada que l’investiga pel delicte d’agressió sexual. La conducció d’Alves des de la presó Brians 2, situada a Sant Esteve Sesrovires, fins als jutjats de Barcelona, es va endarrerir unes hores perquè va haver-hi una incidència en la comunicació de l’ordre judicial. Davant la magistrada Concepción Canton, Alves va donar la seva quarta versió dels fets: va mantenir relacions sexuals amb la noia de 23 anys, amb penetració, i assegura que aquestes van ser consentides. I va justificar les altres tres versions per amagar la infidelitat a la seva dona, Joana Sanz.

Pel que fa a aquesta nova declaració, l’advocada de la noia ha exposat que l’exjugador del Barça en la primera declaració primer va negar qualsevol contacte, però al final va admetre un contacte sexual (fel·lació), segons ell, consentit. Legalment, una penetració vaginal i una fel·lació és castigada d'igual forma, si no hi ha consentiment, ja que l’agressió sexual és definida com "l'accés carnal per via vaginal, anal o bucal”, i que l'autor pot ser castigat de quatre a 12 anys de presó. Hi afegeix a més a més, que Alves es va veure obligat a reconèixer les relacions sexuals per les proves biològiques trobades. I, fins i tot, manifesta que la seva declaració no coincideix amb el resultat de les proves practicades, com ara les empremtes dactilars al lavabo, que corroboren -sosté- la tesi de la víctima.

 Dies després de la declaració, la defensa del jugador va demanar la seva llibertat provisional, fins a la data del judici, que pot trigar uns mesos més, i que la magistrada aprovés les mesures cautelars que calguin, com ara la retirada dels dos passaports (espanyol i brasiler), a més de fiança i compareixences al jutjat.  

Els arguments contraris

 Els arguments de la Fiscalia i l'acusació particular tornen a ser els mateixos que va exposar la secció 3a de l’Audiència de Barcelona per mantenir Dani Alves en presó preventiva: l'elevada pena que comporta el delicte d'agressió sexual; a més, indicava que hi ha indicis que corroboren la versió de la noia, com les empremtes al petit lavabo, on van entrar tots dos de forma separada, i també la seva alta capacitat econòmica que li permetria fugir del país i no ser jutjat.

La defensa d’Alves ha insistit que la seva capacitat econòmica s’ha vist reduïda perquè li han suspès força contractes publicitaris, així com de l’equip de futbol de Mèxic, que li va rescindir el contracte en fer-se pública l’acusació de violació i el seu empresonament. Per ara, doncs, Alves no té fàcil posar un peu fora de la presó. El col·lapse que arrosseguen les seccions de l’Audiència de Barcelona, que és on serà jutjat, és l’únic argument que podria exposar per a la seva posada en llibertat, amb força mesures de control.