Va ser una relació sexual consentida i va mentir en la primera declaració judicial perquè no se n'assabentés la seva dona, Joana Sanz. Són les  afirmacions clau que ha fet l’exfutbolista del FC Barcelona Dani Alves en la seva declaració aquest dilluns davant la titular del jutjat d’instrucció 15 de Barcelona, que l’investiga acusat d’haver violat una noia de 23 anys en un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona, la nit del 30 al 31 de desembre passat. El brasiler és a la presó des del 20 de gener passat, i el seu advocat, Cristóbal Martell, va sol·licitar aquesta segona declaració per aclarir les acusacions i, aviat, tornarà a demanar la seva llibertat provisional, adduint que la instrucció està quasi acabada.

La declaració d'Alves ha durat una curta mitja hora, després que la seva arribada al jutjat, conduït pels Mossos d'Esquadra, des de la presó Brians 2, s'ha endarrerit dues hores per un error en la comunicació judicial. La novetat de la declaració d'avui és que Alves ha admès que la relació va ser una penetració, no una fel·lació consentida, com havia afirmat inicialment, segons fonts judicials.

Les tres versions d’Alves

L’exfutbolista del Barça ha donat fins a tres versions diferents d’aquella nit en el reservat de la discoteca de Barcelona. Primer, va negar els fets. Després va assegurar que no va passar res. I finalment, que la jove li va fer una fel·lació però que va ser una relació consentida i que ho havia negat per amagar que havia estat infidel a la dona. En la declaració d'aquest dilluns ha admès que va ser una penetració, davant les restes biològiques trobades a la denunciant.

La denunciant insisteix en l'agressió

Per contra, la declaració de la denunciant, que exerceix l'acusació particular amb l'advocada Ester Garcia,  sempre ha estat la mateixa: va ser víctima d'una agressió sexual. Ho va dir al porter de la discoteca, que la va atendre i va engegar el protocol contra les agressions sexuals, als Mossos i a la magistrada que substituïa la titular. Davant la declaració erràtica d'Alves i la seva capacitat econòmica per fugir de l’estat espanyol, la magistrada va dictar l'ordre de presó provisional, ratificada, i que el proper dia 20 farà tres mesos.

Alves afirma que "potser la noia es va sentir ofesa"

Fonts de la defensa han informat que Alves ha insistit que és "respectuós en la seva relació amb les dones i no fa cap pas si no percep tensió sexual i una clara predisposició". En aquest sentit, ha assegurat  que "no va explicar inicialment el succeït i va negar el contacte sexual perquè la seva única prioritat era salvar el seu matrimoni".

En la seva declaració, ha afirmat que en la discoteca va estar amb les tres noies i per "la química que hi havia", el jugador va proposar a la noia anar a un lloc més privat, i que ella hi va accedir: "Van entrar-hi per separat i van sortir-ne per separat".

Un motiu espuri?

Fins i tot, el futbolista ha assegurat que "potser la noia es va enfadar o ofendre" quan li va demanar sortir per separat del bany, quan se li ha preguntat perque  creu que la noia l'ha denunciat. Una afirmació que introdueix un element clau per desacretidar la víctima: que tingui un motiu espuri. En les investigacions d'agressions sexuals, on no acostuma a haber-hi testimonis, hi ha tres elements fonamentals que valoren jutges i fiscals: que la  versió de la víctima sigui persistent, com ha estat en aquest cas; trobar indicis perifèrics (com les restes d'ADN d'ell o les ferides d'ella),  i que no hi hagi motius espuris en fer la denuncia; motiu que ara s'ha insinuat amb ella perquè podria sentir-se ofesa que Alves no li mostrés més atenció.


El futbolista ha insistit a la magistrada que "tot el que va passar a l'interior del bany va ser un acte lliure i voluntari", inclús afegeix que ella "no va dir en cap moment que parés". La denunciant va tenir ferides en els genolls.

La fugida, el perill

L’Audiència de Barcelona va rebutjar posar en llibertat provisional Dani Alves, el febrer passat, davant l’elevat risc de fugida i la gravetat dels fets (el delicte de violació és castigat fins a 12 anys de presó, amb la reforma legal), a més dels diversos indicis que l’incriminen. La defensa del jugador fins ara s'ha centrat en rebatre la seva capacitat econòmica, ja que va ser acomiadat del club de Mèxic i se li van rescindir contractes. També ha sostingut que la trobada d’Alves amb la noia no va ser una situació de pànic, com relata, malgrat que admet que en aquell petit lavabo només hi eren ells dos.

Amb la nova declaració, la seva defensa sol·licitarà aviat la seva llibertat, ja que el judici podria trigar mesos a celebrar-se, tot i que és una causa amb pres.