Noelia De Mingo, l'exdoctora que va matar tres persones el 2003 i que va ser detinguda de nou fa unes setmanes a El Molar per apunyalar dues dones, comença una vaga de fam a la presó de Fontcalent, a Alacant.

Noelia De Mingo, en vaga de fam

El passat 20 de setembre, Noelia De Mingo era detinguda de nou a El Molar, Madrid, després d'apunyalar la caixera i l'encarregada d'un supermercat de la localitat, que està a uns 40 quilòmetres al nord de la capital espanyola.

De Mingo era un nom familiar, ja que el 2003 va apunyalar a l'hospital de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid diverses persones, matant tres d'elles. Ella mateixa treballava com a doctora en l'àrea de Reumatologia del centre sanitari i feia temps que no estava bé.

Noelia De Mingo / EFE

Noelia De Mingo / EFE

Segons es va poder esbrinar després, l'atac mortal havia estat fruit d'un brot psicòtic, símptoma d'una esquizofrènia paranoide que patia. A causa d'això, va ser condemnada, sense càrrecs d'homicidi, a 25 anys d'ingrés en un centre psiquiàtric, que va ser, en aquest cas, la presó alacantina de Fontcalent.

A la presó de Fontcalent pel doble apunyalament a El Molar

Allà es va recuperar i va estabilitzar, amb un meticulós seguiment mèdic, que finalment la va deixar en llibertat el 2017, encara que amb condicions: havia de presentar-se en un centre mèdic per rebre injeccions mensuals d'antipsicòtics i la tutela quedava a càrrec de la seva mare, de 77 anys.

Però després de quatre anys passant desapercebuda i aparentment estable, va tornar a actuar, atacant amb un ganivet les dues dones, que encara es recuperen de les ferides i de l'ensurt. Va haver de ser reduïda per la Policia Municipal, deixant l'estampa gravada en vídeo.

Es va declarar el seu ingrés en la unitat de psiquiatria de la presó d'Estremera, a Madrid, després del doble apunyalament d'El Molar. I poc després va tornar a la que va ser la seva llar durant 14 anys: la presó de Fontcalent.

Vaga no oficial per evitar alimentació forçosa

Allà és on ha començat una vaga de fam no oficial. No oficial, perquè per a això cal comunicar-ho a la direcció, i Noelia De Mingo, tanmateix, només ha decidit deixar de menjar.

Així ho han relatat fonts del centre penitenciari al mitjà La Razón. Des d'allà asseguren que "no ha presentat cap comunicació de vaga de fam".

Presó Fontcalent / Arxiu|Arxivament

Presó Fontcalent / Arxiu

Els funcionaris pensen que "vol anar consumint-se i sap que, si ho comunica de forma oficial, un jutge ordenarà que se l'alimenti per degoteig".

Per això, quan aquests últims dies De Mingo va cedir a beure's dos sucs, van considerar que era "una estratègia seva per no provocar una situació real de vaga de fam i les seves conseqüències: l'alimentació forçosa".

"S'odia a si mateixa"

El personal que l'està tractant a Fontcalent té clar que el que vol és "treure's del mig, s'odia a si mateixa quan té un moment de claredat mental per tot el que té a sobre".

Sospiten realment que s'intentarà suïcidar encara que s'apliqui el protocol de prevenció. Opinen que està esperant que la portin al mòdul "on pot acabar els seus dies a qualsevol racó aprofitant una distracció".

El més sorprenent és que en aquesta ocasió i segons els forenses, Noelia De Mingo "no presentava descompensació psicòtica" que el fes perdre la seva capacitat de decisió. Tanmateix, sembla que alguna de les decisions mèdiques ha fallat, provocant un nou atac.