Detinguda de nou Noelia de Mingo, la doctora que va assassinar tres persones a l'Hospital Universitari de la Fundació Jiménez Díaz el 2003, per apunyalar dues dones a la localitat madrilenya d'El Molar.

Noelia De Mingo, detinguda de nou

A les 12 d'aquest migdia la Guàrdia Civil ha rebut una trucada des d'un supermercat de l'avinguda d'Espanya d'El Molar, a Madrid. Segons la persona que demanava ajuda, a l'establiment hi havia una dona molt alterada.

Les primeres investigacions apunten que la dona ha agredit una dependenta de la botiga amb una arma blanca i després s'ha dirigit a una farmàcia propera, on ha apunyalat una altra dona.

Guàrdia Civil / EFE

Imatge d'arxiu d'agents de la Guàrdia Civil / EFE

La víctima més greu, de 46 anys, té una ferida a l'hemitòrax esquerre. Ha estat estabilitzada pels sanitaris del Summa 112 i traslladada a l'Hospital 12 d'octubre. L'altra, de 53 anys, té talls superficials i també ha estat enviada a un centre hospitalari amb pronòstic moderat.

Apunyala dues persones a El Molar

I no és la primera vegada que l'agressora ha estat detinguda.

Noelia De Mingo saltava a la fama el 4 d'abril de 2003, quan tenia 31 anys, per matar tres persones en la Fundació Jiménez Díaz. La detinguda era metgessa resident en el servei de Reumatologia a la zona de Medicina Interna de l'hospital quan va apunyalar vuit persones amb un ganivet.

Tres d'elles van perdre la vida: una treballadora de 27 anys, el marit d'una pacient de l'hospital, de 77 anys; i una pacient ingressada de 77 anys. Els altres van patir ferides greus en fugir o intentar frenar-la, fins que un zelador va aconseguir reduir-la colpejant-la amb un penjador.

Va matar tres persones el 2003 quan era doctora

Després d'anys de periples judicials, el 2006, De Mingo va ser absolta dels càrrecs d'homicidi i intent d'homicidi per l'Audiència Provincial en comprovar-se que patia esquizofrènia paranoide. Per al seu tractament, tanmateix, es va establir que fos internada durant 25 anys en un centre psiquiàtric.

Segons els experts que van declarar en el judici, l'atac de la dona a l'hospital va ser fruit de la paranoia i les al·lucinacions que patia, que li feien pensar que els seus companys de feina volien matar-la. És per això que va comprar el ganivet per eliminar-los.

Absolta d'homicidi: esquizofrènia paranoide

A més, la sentència va establir com a responsable de les indemnitzacions per a familiars i víctimes a la Fundació Jiménez Díaz, ja que, segons l'auto, els superiors i responsables de l'hospital sabien l'estat de De Mingo, però la van mantenir al seu lloc en el servei de Reumatologia.

Fundació Jiménez Díaz / GM

Fundació Jiménez Díaz / GM

Després de sis anys interna, se li va atorgar el 2011 la possibilitat de realitzar sortides terapèutiques fins i tot durant mesos, que es van fer sense problemes.

El 2017, després d'un informe forense sobre la seva evolució, es va decidir posar-la en llibertat i que passés a ser tractada en centres de salut i a ser responsabilitat de la seva família.

En llibertat des de 2017 i a càrrec de la seva mare

És per això que De Mingo es va mudar a Madrid, a El Molar, a la seva sortida de la presó de Fontcalent, a Alacant, on va passar a ser custodiada per la seva mare, de 77 anys, i a rebre controls psiquiàtrics cada quinze dies.

I ara, hi ha tornat, i per això ha estat detinguda per la Guàrdia Civil i haurà de passar de nou a disposició judicial.