Aquest 2024 s'ha tornat a confirmar que el narcotràfic d'haixix està desbocat a Catalunya. Ja s'ha intervingut aquest any més haixix que en tot l'any 2023 —quan es van treure de circulació 17 tones d'aquesta droga que arriba, sobretot, per via marítima—, i ja s'han fet més detinguts, en proporció, que entre gener i juny de 2023. Aquest any els Mossos han detingut 470 persones relacionades amb el tràfic d'haixix a Catalunya. Aquestes dades, i altres, totes elles preocupants, les ha explicat avui l'inspector en cap de la Unitat Central d'Organitzacions Criminals de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra, Antoni Salleras, després d'anunciar que la policia catalana ha desmuntat una organització criminal que entrava haixix a ritme frenètic i que havia fet connexions amb organitzacions criminals del sud de l'Estat. Durant els mesos que ha estat investigant l'organització, creuen que poden haver entrat a Catalunya més de 60 tones d'haixix. N'han pogut interceptar gairebé 20, en una operació conjunta entre els Mossos i Vigilància Duanera.

"No ho havíem vist mai", ha assegurat Salleras mentre feia l'anàlisi de la situació actual del tràfic d'haixix a casa nostra. Les dades i la intel·ligència policial confirmen que les arribades de droga a la costa catalana han superat els anys 2000, quan hi va haver un 'boom' que va implicar que s'instal·lessin a Catalunya organitzacions criminals, la majoria d'origen marroquí, que van controlar la zona. Es va desinflar després de diverses operacions, i ara han notat que s'ha tornat a disparar. No és nou, asseguren els Mossos. El gran repunt es comença a detectar l'any 2021, quan ja s'intervenen més de 5.000 quilos. Els Mossos asseguren que la pressió que va començar a fer la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera a l'Estret va moure les rutes cap al Mediterrani, i sobretot, cap a Catalunya, que queda més a prop de França, que és on acaba anant la droga, per iniciar el camí cap al nord, cap a Europa.

 

Catalunya, la porta d'entrada de l'haixix a Occident

Saber per què els narcotraficants han escollit Catalunya i la costa del país —s'han detectat entrades per gairebé totes les comarques que tenen mar— és complicat si busquem un sol argument. Però la falta de recursos i la incapacitat de blindar tota la costa en pot ser un, acceptat pels Mossos d'Esquadra i també Vigilància Duanera. "És impossible vigilar-ho tot", ha apuntat Salleras. Tot i això, fonts de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC) asseguren que s'ha fet previsió els darrers anys —l'any 2021 es van tenir 760 persones, l'any 2022 més de 1.000 i l'any 2023, 1.340— i que es continua treballant dur, amb patrullatge aeri i marítim i també per terra i amb investigacions complicades com les que s'han conegut avui.

Sigui com sigui, però, la situació és crítica. Pel 'boom' del narcotràfic, que ha escollit Catalunya com la porta d'entrada a Europa, i si bé s'han trobat altres rutes, com la del Sahel, que acaba entrant la droga per Grècia o Albània, després de fer escala a Guinea Bissau o Senegal, la via mediterrània no s'atura i s'ha disparat els darrers mesos. La desarticulació d'aquest entramat que tenia el seu epicentre a Manlleu, a la comarca d'Osona, fa preveure als Mossos que farà que el ritme frenètic d'arribades d'haixix a Catalunya baixarà. Aquesta banda havia aconseguit molta capacitat operativa, amb desembarcaments constants, amb milers de quilos d'haixix. Caldrà veure si algun grup rival o paral·lel aconsegueix fer-se amb aquest mercat.

Molta més violència relacionada amb el narcotràfic

I rere aquestes dades, fins i tot fredes, de quilos i detinguts, hi ha una realitat que els Mossos posen en el centre del debat. L'increment de violència relacionada amb el narcotràfic d'haixix. S'han disparat el nombre d'incidents amb armes de foc, d'enfrontaments entre bandes, relacionats amb aquest tipus d'organitzacions criminals ubicades a casa nostra. L'any 2023 quatre persones van morir en incidents violents que els Mossos poden relacionar directament amb el narcotràfic. Es van disparar també les agressions i amenaces en gairebé una desena de narco assalts violents. En més de la meitat d'incidents es detecten armes de foc. Durant la investigació del cas Matamala s'ha detectat que els grups que es dediquen al narcotràfic tenen grups satèl·lit que s'encarreguen de la seguretat dels desembarcaments i el trasllat de la droga i que actuen amb molta violència i armats amb armes de guerra.

 

L’augment de l’activitat relacionada amb l’haixix va acompanyada de la implantació d’infraestructures com drassanes i naus per arreglar i guardar les narcollanxes. Les xarxes criminals dedicades a aquesta droga destaquen per la incorporació de persones especialitzades i qualificades, per les vinculacions amb altres xarxes dedicades al tràfic de marihuana i cocaïna i per la implicació de la població local, creant xarxes criminals amb persones estrangeres que ja viuen a casa nostra. El gran volum d'arribades de droga a casa nostra va fer que l'any 2023 es detectés l'increment de l’ús d’infraestructures portuàries per descarregar la droga en ports, mitjançant l’entrada de les narcollanxes o embarcacions recreatives.