Les joguines de la nostra infantesa formen part dels nostres records i moltes vegades acaben a les escombraries o l'hereten cosins, veïns o familiars més petits. Tanmateix, amb el pas del temps, el que es considera antiquat comença a cobrar valor més enllà del sentimental. I és que els col·leccionistes més obsessos comencen a pagar xifres astronòmiques per articles que puguin completar les seves prestatgeries. Fa uns dies la febre de l'or inundava Wallapop amb les cintes VHS de la nostra infantesa. Ara és el torn de nines com les Polly Pocket, que han cobrat gran valor. Però, són les Polly Pocket realment valuoses?

Les nines de la teva infantesa que poden valer moltíssim

L'arribada de portals com Wallapop o eBay han permès la compra i venda d'articles de col·leccionisme sense intervenció d'un expert, donant lloc a onades d'especulació i amb riscos d'estafa si no sabem realment del tema. El més important, per això, és recórrer sempre al consell d'un especialista, sigui en associacions, trobades o botigues enteses del tema. El que sí que és cert és que hi ha paràmetres bàsics per saber si tenim una nina, DVD o cinta VHS corrent o una de valor, com l'antiguitat, l'estat en el qual es troba, si està precintat o a l'embalatge original, o si forma part d'una edició limitada de la qual es van fabricar pocs exemplars.

Cintes VHS Disney / Creative Commons Marian Ladiona

Les cintes VHS s'han convertit en peces de col·leccionisme / Marian Ladiona

En el cas de les Polly Pocket, que va néixer el 1983 de la mà d'un pare que les va dissenyar per a la seva filla i després va ser comprada per Mattel, les primeres edicions han començat a revaloritzar-se. Així, podem trobar a Wallapop joguines de la icònica nina que ja no es fabriquen, com el iot, l'avió o la mansió, que s'acosten als 80 euros. Tanmateix, no es tracta de peces de col·leccionista com sí que ho són les primeres nines, que venien sempre en una polvorera o petit estoig.

Polly Pocket com cintes VHS: a preu d'or

Aquestes es poden trobar en eBay per preus realment sorprenents. Algunes edicions especials es venen per al voltant de 700 euros si està precintada i a l'embalatge original i les primeres línies i sèries, com Polly Pocket in Paris es troben per uns 300 euros. De fet, ja és difícil trobar una persona que no tragués de l'embalatge una cosa que se suposa que serveix per jugar, per la qual el simple fet de trobar una de les polvoreres originals sense obrir és tot un èxit.

Polly Pocket a la venda en eBay / El Caso

Polly Pocket a la venda en eBay / El Caso

Igual que passa amb articles com les cintes VHS, és important comptar amb el consell d'un entès en el tema per saber el valor real de la nostra joguina o producte. I és que no és or tot el que resplendeix, tal com s'ha anat descobrint. Així com podem trobar veritables col·leccionistes de llibres de la nostra infantesa que podem tenir a casa, com Las aventuras de Tintin, hem d'anar amb compte amb altres venedors i compradors aficionats.

La febre col·leccionista que arrasa a Wallapop i eBay

Sobretot en portals poc específics com Wallapop o eBay, on poques persones són conscients dels preus reals de mercat i es guien per l'especulació del moment. La febre de l'or que ha portat moltíssimes persones a buscar al bagul dels records començava fa unes setmanes amb les cintes VHS, que es venen a preus desorbitats, sobretot aquestes cinc, que inclouen clàssics de Disney. Malgrat falòrnies com la col·lecció Black Diamond de Disney, que va resultar no ser tan valuosa com es feia creure, els preus s'han contagiat als DVD i sembla que ha iniciat una afició pel col·leccionisme desconeguda fins ara per la majoria de la societat.