Una altra vegada TikTok torna a estar en boca de tots pels seus perillosos reptes. Aquest últim, anomenat Desafiament Orbeez, ha acabat amb la vida d'un jove de 18 anys a Nova York (Estats Units). El repte consisteix a disparar boletes de gel d'aigua, com a perdigons, amb una pistola de joguina. El noi, per superar el desafiament, va "disparar" un home per l'esquena, amb tan mala sort, que la reacció d'aquest va ser desproporcionada: va matar el jove d'un tret a la cara.

L'home va disparar en veure un gest "sospitós" des d'un cotxe

Els fets van succeir la matinada de dijous passat. Dion Middleton, de 45 anys i funcionari de presons fora de servei, passejava tranquil·lament pels carrers del districte del Bronx quan va notar diversos impactes a l'esquena. Sorprès i alhora espantat, va actuar, segons diu, en defensa pròpia i va disparar Raymond Chaluisant. L'home va ser detingut posteriorment per un delicte d'assassinat, homicidi involuntari i possessió criminal d'una arma. En la seva declaració davant dels agents de la policia ha dit haver recorregut a l'arma quan, després de sentir l'impacte, es va girar i va veure un jove, que resultaria ser Chaluisant, fent un gest sospitós amb la mà des d'un vehicle platejat que passava al seu costat. Middleton va abandonar el lloc sense reportar el succeït a la policia i es va assabentar més tard del fatal desenllaç, segons el seu advocat.

Els vídeos de joves "disparant" acumulen moltes visites

El Desafiament Orbeez a la xarxa social TikTok incita a omplir amb boles d'aigua o gel suau com a munició pistoles d'aire comprimit, per després disparar la gent per sorpresa. Alguns vídeos publicats a TikTok i YouTube mostren joves disparant aquest tipus de pistoles des de cotxes en marxa. Tanmateix, el que pot ser una típica batalla d'aigua en qualsevol lloc del món en un calorós estiu, ha acabat d'una manera molt tràgica per la reacció que ha generat aquest repte en Middleton.

Dubtes entorn de la pistola utilitzada

Les autoritats nord-americanes encara no han determinat què va passar exactament. De moment, dubten de si l'arma utilitzada era una pistola d'aigua o d'aire comprimit o, segons algunes fonts, una arma de foguejament farcida de boletes de gel de la marca Orbeez —d'aquí el nom del repte—. En qualsevol cas, el que sí que està clar és que no es tractava d'una arma real. La joguina va ser trobada a l'interior de l'automòbil on agonitzava el jove.

La germana de la víctima ha explicat en declaracions al diari New York Daily News que Raymond i els seus amics només estaven jugant amb pistoles d'aigua per refrescar-se "en una calorosa nit d'estiu, amb més de 30 graus."

La policia adverteix sobre les greus lesions del repte

Encara que es creu que la pistola d'aigua és més segura que les d'aire comprimit que disparen perdigons de plàstic, fa mesos que la policia alerta els adolescents que participen en el repte d'Orbeez que els projectils poden causar lesions potencialment greus. Fins i tot la mort, com en aquest últim cas. De fet, hores després de l'incident, la policia de Nova York va publicar una advertència sobre l'ús d'aquestes pistoles simulades, que "disparen perles de gel d'aigua impulsades per una bomba d'aire accionada per un percussor, la qual cosa les converteix en pistoles d'aire comprimit, que és il·legal posseir".

Pel que respecta a l'empresa de fabricant de gel Orbeez, es defensa de qualsevol mena de recriminació. Mitjançant un comunicat enviat a la ràdio pública NPR, el fabricant va al·legar: "La seguretat dels productes per a nens és primordial i estem compromesos a brindar-los als nens i a les seves famílies joguines, jocs i activitats de la més alta qualitat. Orbeez està dissenyat per a jocs educatius, creatius i sensorials, no per ser utilitzat com a projectil o munició". Ara per ara, TikTok no s'ha pronunciat.