Fa pocs mesos les imatges que s'estan vivint els darrers dies a Catalunya, amb agents dels Mossos d'Esquadra i de policies locals marxant corrent, sigui a peu o en vehicles patrulla, no eren habituals. Però els temps han canviat i ara són imatges que cada cap de setmana es registren en algun punt de Catalunya, que sembla que està fora de control.

Vídeos d'agents de la policia catalana marxant cames ajudeu-me, després de reclamar suport per l'emissora, en el que es coneix en l'argot policial com un "33", ja semblen habituals dels caps de setmana a casa nostra.

A Tiana la policia ha de marxar corrent d'una turba de violents

El darrer exemple, potser és més exagerat, el de Tiana, al Maresme, aquest cap de setmana, quan diversos agents van ser alertats d'un incident amb arma blanca després d'un concert de la festa major i van ser rebuts per una turba violenta fins que els van fer fora. Les imatges, amb els agents de seguretat ciutadana marxant corrents, s'han fet virals.

D'aquestes imatges, però, n'hi ha més. Fa dues setmanes els Mossos van haver de marxar també, sota una pluja d'objectes i de cops, d'un botelló a Llinars. Tres vehicles de Seguretat Ciutadana dels Mossos, de la comissaria de Granollers, van rebre impactes i van patir destrosses quan van entrar en un polígon que centenars de joves havien fet seu per celebrar una festa il·legal amb alcohol i cotxes trucats.

Sense capacitat per aturar les grans festes

Els Mossos en aquella ocasió van haver d'acceptar que no tenien prou força ni equips antiavalots per entrar a la festa i finalment van organitzar un dispositiu al perímetre del polígon per evitar que hi anessin més persones, fins que es va acabar.

La mateixa estratègia van fer els Mossos d'Esquadra aquest cap de setmana al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que havia estat ocupada per 8.000 persones en una festa il·legal convocada des de les xarxes socials.

 

La policia, després de rebre l'alerta per part de la mateixa universitat, i en veure que ja era complicat aturar la festa, van decidir organitzar un dispositiu a l'exterior per evitar que hi arribes més gent, però no van optar per entrar i dissoldre la festa per evitar mals majors i, segurament, les imatges de Tiana o de Llinars.

Atacs a la policia en diversos punts de Catalunya

Tiana i Llinars han estat els atacs a la policia que més s'han viralitzat, però els incidents s'han registrat gairebé cada cap de setmana, sobretot, aquest final d'estiu. A la zona de Tarragona, als Pallaresos, un agent municipal va ser atropellat en un botelló amb diverses persones.

 

A Riudoms, al Baix Camp, agents antivalots dels Mossos van haver de dispersar una festa al centre del poble. A la Seu d'Urgell els Mossos van haver de dispersar un grup de joves que estaven de festa i que llançaven ampolles de vidre contra la policia.

A Lleida cada cap de setmana la policia ha d'intervenir per evitar festes, que alguns cops acaben amb llançaments a la policia, a la zona del parc fluvial del Segre. A Tarragona també cada cap de setmana la policia catalana ha de desplegar agents antiavalots per evitar enfrontaments en els botellons que s'organitzen en diversos punts de la ciutat.

 

Aquest cap de setmana, previ a la festa major de Santa Tecla, un jove de 21 anys va resultar ferit per un apunyalament. A Montblanc, a la Conca de Barberà, un noi de 21 anys, en el marc d'una festa d'aquest tipus, va agredir sexualment dues noies, menors d'edat.

Els sindicats de Mossos posen el crit al cel

La situació sembla límit. El cos dels Mossos manté silenci, si bé alguns dirigents polítics, han qualificat de vergonya algunes de les accions, com les de l'Autònoma, per exemple, tal com va verbalitzar el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer a RAC1 aquest mateix cap de setmana. Però cap comandament ha donat, ara per ara, explicacions dels fets. Des dels comptes oficials dels Mossos s'han fet diverses publicacions informant que s'estan investigant els fets, els de Llinars o els de Tiana, per exemple.

En canvi, els sindicats dels Mossos d'Esquadra són més bel·ligerants i denuncien els fets. El sindicat USPAC ha denunciat les agressions que reben els policies des de dos prismes. El primer assegurant que els comandaments no donen la cara pels seus agents i no autoritzen accions més contundents contra els violents, que es van multiplicant per tot el país, i també per com els agents de seguretat ciutadana s'han d'enfrontar als esvalotadors sense material antiavalots. El mateix sindicat també carrega contra "opinadors" dels mitjans públics que es dediquen a criminalitzar la policia per alguna de les seves actuacions i no critiquen que s'ataquin als Mossos d'Esquadra o a les policies locals.

"Percepció d'absència d'autoritat", segons els comandaments

Per la seva banda, el Sindicat de Caps i Comandaments de la Policia Local de Catalunya (SICPOL), que està integrat a la FEPOL, majoritari al cos dels Mossos, creu que s'ha de valorar l'obertura dels espais d'oci nocturn professional per evitar que aquest fenomen es cronifiqui, però alhora també posen en relleu que Mossos d'Esquadra, que és qui és competent en ordre públic, no pot donar suport a les policies locals per estar "desbordats per aquest fenomen".

Igualment, asseguren que "la percepció d'absència d'autoritat per part d'una minoria violenta i incívica comporta que les actuacions policials siguin cada cop més complicades i generin tant agressions als policies com situacions de violència patides pels mateixos participants en els botellons"