Aquest dilluns Crims, el programa d'èxit de TV3 que narra, des del True Crime, els fets més escabrosos de la història recent de Catalunya, explicarà l'assassinat de Josep Millás, un home de 83 anys que va morir a casa seva i que va ser esquarterat en un pis del carrer Sant Ruf el novembre del 2012. Els investigadors dels Mossos d'Esquadra que es van fer càrrec del cas i de trobar qui l'havia assassinat asseguren que és un dels crims més estranys, brutals i macabres que ha viscut mai la ciutat de Lleida.

El capítol del crim d'aquesta setmana s'iniciarà amb l'explicació per part d'Ángeles Sala Ruiz, d'uns 50 anys en el moment dels fets, d'un segrest. Ella mateixa es va presentar el 21 de novembre del 2012 al CAP del barri per explicar que durant diversos dies dos homes l'havien raptat i l'havien tingut tancada en un pis on li havien fet tocar una persona morta, que encara estava al seu pis. 

Un macabre escenari

Quan els Mossos es van presentar al pis, al carrer de Sant Ruf, hi van trobar un macabre escenari. Un home gran, en avançat estat de descomposició, estava estirat a terra d'una de les habitacions del pis. L'estat del cadàver haver omplert tot l'habitatge d'una olor irrespirable.

El cadàver té ferides i cops per tot el cos i a més, presentava talls de gran dimensió en una de les extremitats i també a la zona de l'abdomen, com si les persones que l'havien assassinat també l'haguessin volgut esquarterar. Les investigacions policials confirmen que el cos és de Josep Millás, un home de 83 anys, conegut de la víctima, qui ella feia pocs mesos que havia començat a cuidar com a treballadora domèstica.

Els Mossos d'Esquadra havien de resoldre dues coses en paral·lel. El crim de Millás i el segrest de Sala. La policia ràpidament va poder resoldre la segona part del trencaclosques. La versió que dos homes d'ètnia gitana l'havien assaltat i que l'havien tingut diversos dies tancada a casa amb el cadàver de l'home no s'aguantava. 

Un segrest inversemblant

Cap indici feia pensar que el segrest havia estat real. Fins i tot, les tarifacions del mòbil de la dona van permetre confirmar als Mossos d'Esquadra que n'havia fet ús, fins i tot, enviant missatges SMS a amigues d'ella.

Sense segrest, els investigadors del cas van tenir clar que la dona estava relacionada amb l'assassinat de l'avi. Les intencions criminals que ja havia explicat a alguna amiga i familiar seva la van posar en el focus de totes les investigacions i va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra. La policia creia que havia matat l'home i que el va intentar esquarterar per amagar el seu cadàver, ja que Josep Millás no estava disposat a anar al notari per deixar-la a ella com a hereva en el cas de la defunció de l'home d'un pis que l'home tenia a Igualada.

CRIM Sant Ruf

Ángeles Sala Ruiz, durant el judici / ACN

El cos presentava signes de molta violència i l'autòpsia va confirmar que havia mort ofegat i que, després de mort, l'autor del crim, que tot feia pensar que havia sigut la mateixa dona, l'havia intentat esquarterar per fe-lo desaparèixer. Es van trobar trossos de l'home en diversos punts de la casa.

Condemnada a vint anys de presó

L'any 2014 l'Audiència Provincial de Lleida va condemnar a Ángeles Sala Ruiz a 20 anys i cinc mesos de presó per haver assassinat i profanat el cadàver de Millás. Les declaracions de la filla de Sala, que va confirmar que la seva mare li havia dit que tenia intenció de matar l'avi, i les contradiccions que va mantenir l'acusada durant el judici, van fer que el jurat popular la considerés culpable d'un delicte d'assassinat i d'un altre de profanació de cadàver. Ningú es va creure el misteriós i inversemblant segrest que va explicar als Mossos d'Esquadra per salvar-se del crim i incriminar a dos homes.

Sala Ruiz segueix a la presó de Ponent complint condemna; hi haurà de ser fins a 2032.