Totes les monedes d'euro que fabrica el Banc Central d’Espanya es poden fer servir per pagar al mercat o en un bar? No, no totes. Algunes de les monedes que es fabriquen no són de curs legal i es fan servir per commemorar alguns actes concrets, amb peces de col·leccionista, que si bé tenen un valor altíssim als mercats de compra i venda, com a les subhastes o a les fires de monedes antigues i actuals, com la dels diumenges de la plaça Reial de Barcelona, no ens serviran ni per pagar un cafè, literalment.

Però també cal tenir en compte que hi ha un tercer grup de monedes de 2 euros que són les que els diferents països de la Unió Europea fan per commemorar coses concretes, com per exemple, la dels Jocs Olímpics de 2004 a Atenes, que va ser la primera, d’euro, que es va fer d’aquest tipus. Amb aquestes, que també tenen molt de valor, ja que se'n fan menys tirades i la fabricació és només puntual, de cada any, es pot pagar, però tenint en compte el preu que poden arribar a pagar-se, és millor mirar bé el moneder per no pagar amb aquestes monedes i poder-les col·locar a algun col·leccionista per més diners. 

Monedes d’euro: col·leccionista, commemoratives i de curs legal

Què hem de fer si rebem una d’aquestes monedes? El primer que cal fer, i és important, és saber distingir les monedes que són de curs legal de les que són de col·lecció, és a dir, les que podem fer servir per pagar i les que no serveixen per pagar, i, finalment, les commemoratives, que no són les habituals, però sí que serveixen per pagar.

Què són monedes d’euro de col·lecció?

Les monedes de col·lecció molts cops es fan amb materials diferents als habituals que es fan servir per fabricar les monedes de curs legal, com, per exemple, or, un fet, que només pel material, ja es converteixen amb una peça de gran valor. Un valor que després creix segons la moneda i la tirada. En el cas d’aquestes monedes, fabricades amb plata de llei o or mateix, s’acaben convertint en una inversió a llarg termini.

Lince Moneda

Monedes d'1,5 euros, d'or; una de les monedes de col·lecció espanyola / Cedida

D’aquestes monedes n’hi ha de molts tipus, i algunes, de valors no comuns: com una d’or d'1,5 euros, amb la figura d’un linx ibèric, o, més grans, de plata, amb imatges del rei Felip VI i la reina Letícia. Valen milers d’euros -sobretot pel preu de l’or, convertit en valor refugi-, però no serveixen per pagar ni un cafè. 

Què són les monedes commemoratives?

El Banc d’Espanya ha publicat un document on explica què són aquest tipus de monedes, les de dos euros commemoratives. La primera moneda commemorativa d’euro emesa a Espanya es va fer memòria del IV centenari de la primera edició de l'obra del Quijote de la Mancha, que ja val molt diners. 

Les monedes commemoratives de dos euros les poden fer tots els països de la zona euro i es van editant cada any per celebrar actes concrets de cada país. Tenen una cara nacional diferent de l'habitual i mantenen la comuna, només es fan amb monedes de dos euros, i cada estat membre pot emetre dues monedes commemoratives cada any i només poden emetre un nombre concret de peces, segons el volum de la seva producció normal. Totes les monedes de dos euros commemoratives es fan públiques sis mesos abans, pels canals comuns dels bancs centrals. De fet, aquest dijous han començat a circular les noves monedes de dos euros espanyoles.