Aquest dimecres era el dia D. El Banc d’Espanya ha tret en circulació les dues esperades monedes de dos euros commemoratives de l’any 2022 d’Espanya i també les monedes d’euro habituals, però amb l’any 2022 imprès, és a dir, les monedes d’euro corrent, però ja fabricades aquest any. Les dues peces commemoratives, i que ja valen més dels dos euros que marquen les mateixes monedes, per la demanda entre els sectors dels col·leccionistes i de la compravenda, estan dedicades a Juan Sebastián Elcano i al Parc Natural de Garajonay, a la illa de la Gomera. 

Ja circulen les dues noves monedes d'euro d'Espanya

Aquestes dues monedes formen part de la col·lecció de monedes commemoratives que els països de la Zona Euro poden editar cada any -màxim dues per país- per commemorar alguns fets remarcables de la història passada o recent dels estats que les editen. En aquest cas, Espanya ret homenatge a Juan Sebastián Elcano pels 500 anys de la primera volta al món, que va ser el primer a fer-ho. Altres països, com Andorra, per exemple, en l’edició de 2021 van optar per homenatjar els avis, un dels sectors més afectats per la greu pandèmia de coronavirus que ha patit els darrers anys el món sencer.

Monedes Euro

Imatge de les dues noves monedes d'euro espanyoles d'aquest 2022 / Banc d'Espanya

Les dues monedes es poden trobar en circulació, i no seria estrany que, ara que ja han sortit de les diferents sucursals del Banc d’Espanya, ens acabin arribant al nostre moneder. Si és el cas, i no som col·leccionistes d’aquestes monedes especials, el millor és guardar-la per canviar-la a algun amic o conegut aficionat a aquestes monedes commemoratives -segur que estan molt contents!- o portar-la diumenge a la trobada de col·leccionistes numismàtics de la plaça Reial de Barcelona, que segur que es pot col·locar per més dels dos euros que porten inscrit a la mateixa peça. Molta gent, però, que no mira les monedes que li arriben a les mans, segur que fan córrer aquestes joies sense ni adonar-se’n. 

Les dues noves monedes d’euro d’Espanya

La moneda d’homenatge a Elcano porta una imatge de Juan Sebastián Elcano presa del retrat que es conserva al Museu Naval de Madrid i inclou les dades 1519-1522, els tres anys que va durar la primera volta al món. Porta també, en la part estatal, les llegendes “JUAN SEBASTIÁN ELCANO” i “PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME”, que vol dir, “Vas ser el primer que la volta em vas fer”, en referència a la volta al món que va fer l’espanyol entre el 1519 i 1522. La moneda inclou altres marques. A l'esquerra, la marca de Ceca. A la dreta, amb majúscules, la llegenda Espanya i l'any d'encunyació (2022). A la zona circular exterior de la moneda hi ha la inscripció de les dotze estrelles de la Unió Europea. Com és habitual en totes les monedes de dos euros, al cantó, apareix la inscripció: «2 * *» repetida sis vegades i orientada alternativament de baix a dalt i de dalt a baix.

En el cas de la moneda dedicada al Parc Nacional de Garajonay, a Gran Canaria, la peça inclou el 2022, l’any d'encunyació de la moneda, i una il·lustració del parc natural. A la dreta la marca de Ceca i la llegenda Espanya. El cantó i la part comuna, és igual que en les altres monedes de dos euros commemoratives. 

Monedes falses

Alerta amb les monedes d’euro falses. Sembla que només es falsifiquen els bitllets, el paper-moneda, però res més lluny de la realitat. Fa mesos que els Mossos d’Esquadra han detectat que hi ha laboratoris actius a Catalunya i en altres punts d’Espanya on es fabriquen monedes d’un i dos euros falses després d’importar les dues peces, per separat, des de la Xina. 

Aquí les uneixen i les marques i les posen en circulació. La manera de detectar-les, asseguren els especialistes de la Unitat Central de Falsificació de Moneda, és amb un imant: si enganxen, són bones. Si no s’enganxen, són falses i cal entregar-les a la policia.