El popular festival de música Medusa Festival va acabar abruptament fa poc més d'una setmana després que un esclafit càlid provoqués desenes de ferits i una víctima mortal a la platja de Cullera (València). Fortes ratxes de vent, barrejades amb una tempesta de sorra, van provocar que moltes de les estructures del festival, fins i tot dels escenaris, es trenquessin, caiguessin o sortissin disparades; una d'aquestes estructures és la que, precisament, va provocar la mort d'un jove en caure-li a sobre. Una setmana després del tràgic i inesperat succés, la Guàrdia Civil continua investigant els fets, amb tal d'aclarir si va ser una imprudència per part de l'organització o un desafortunat accident, mentre les primeres denúncies d'afectats arriben als jutjats. Ara per ara, això és el que s'ha descobert.

L'estructura metàl·lica que va caure i va esclafar un jove estava ancorada amb dos suports per a testos de 1.000 quilos

Agents de la Guàrdia Civil han estat, durant aquesta última setmana, inspeccionant les instal·lacions on se celebrava el Medusa Sunbeach Festival, a la platja del municipi valencià de Cullera. Els agents se centren, principalment, a comprovar els sistemes de subjecció dels diferents elements que, a causa del vent, van acabar caient. Les primeres investigacions apunten que l'estructura metàl·lica, pertanyent a una de les entrades del recinte, que va caure esclafant, matant un jove i ferint desenes estava subjectada per dos suports per a testos plens de terra amb un pes de més de 1.000 quilos, segons avança el mitjà Las Provincias.

L'escenari principal, algunes de les decoracions i estructures del qual van caure, també està sent inspeccionat per la Guàrdia Civil. Les primeres investigacions apunten que l'escenari estava subjecte a una gran quantitat de dipòsits de 1.000 litres d'aigua en la seva base, que estaven en la part posterior de l'estructura. La decoració estava subjecta amb brides i filferros. Les primeres conclusions de la Guàrdia Civil determinen que les ratxes de vent van afectar de forma desigual els diferents elements i estructures del festival. Les conclusions quedaran recollides en un informe que posteriorment s'avaluarà.

Imprudència o accident? Els afectats denuncien i l'organització del festival es defensa

Un dels elements decoratius va ser, precisament, el primer en caure pel vent, una cosa que va succeir cap a les 22 hores de la nit; aquest és l'instant en què, segons l'opinió de molts, s'havia d'haver suspès el festival. El que la Guàrdia Civil prova d'esbrinar és si el que va ocórrer durant la celebració del Medusa Festival va ser una imprudència o un accident. I és que, si bé l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va emetre avisos per les fortes ratxes de vent previstes, la Generalitat Valenciana apunta que aquests avisos es dirigien a les "zones d'interior", i no a les costaneres. El festival, per la seva part, exposa que el succeït va ser "un accident desgraciat, inesperat i inevitable" i que des de l'organització són els "primers interessats a dilucidar el succeït i depurar responsabilitats si n'hi hagués". Mentrestant, les primeres denúncies interposades pels afectats comencen a arribar als jutjats.