Marta Ramos és una dona de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, que té tres fills. El més petit dels tres, en Marc, de 10 anys, fa un mes i mig que està desaparegut, segrestat pel pare i portat fora del país. A ElCaso.cat hem pogut parlar amb la mateixa mare, que denuncia un sistema lent que no protegeix nens i dones d'aquesta mena de violència.

Busquen el Marc, segrestat pel seu pare a Caldes de Montbui

Fa sis anys, la Marta i el pare dels nens es van divorciar. Des de llavors, els jutjats i advocats han estat sempre presents en la relació, plagada de demandes, acusacions i pressions.

Fins al setembre d'enguany, quan l'home, també veí de Caldes de Montbui, va trucar a la filla mitjana per dir-li que marxava del país amb el Marc.

Aquesta va ser l'última pista que es va aconseguir. Des de llavors, el pare està il·localitzable i la Marta no sap res del seu fill.

Custòdia compartida i un divorci complicat

Des del divorci, la custòdia ha canviat en fins a tres ocasions: els primers quatre anys, els tres nens van quedar a càrrec de la mare; i els dos últims anys es va establir un règim de custòdia compartida.

Malgrat la tensa relació, que es desenvolupa principalment a través de correus electrònics i dels respectius advocats, no hi havia hagut cap incident en els últims mesos. Així ho ha explicat la Marta a ElCaso.cat, en una entrevista on ha denunciat la lentitud judicial respecte a aquesta classe de casos.

Sis anys divorciats: jutjats, demandes i manipulació

A banda del conveni de custòdia, el pare, per manipular la Marta, la demandava contínuament, utilitzant els nens. Qualsevol decisió la convertia en "mala mare" per ell, que l'ha acusat davant els tribunals en diverses ocasions.

Aquest assetjament, al qual ella es refereix com un sentiment, però que no ha pogut demostrar objectivament, s'ha estès al llarg dels anys i ha derivat en això que ara s'ha convertit en un segrest parental.

Fa uns mesos, el pare va notificar la Marta que marxaria del país aviat i que es fes càrrec dels nens, però no hi havia cap indici que els fills acabarien sent una de les armes que ell faria servir contra ella. Ja ho havia fet abans, però no fins a aquest punt.

Un mes i mig sense saber res del nen: el pare, il·localitzable

El passat 6 de setembre, els Mossos d'Esquadra van rebre la denúncia per la desaparició del Marc, que havia estat segrestat pel seu pare.

L'acusació tenia lloc dies després que el nen no tornés a casa de la Marta, on li tocava estar aquells dies com a part de la custòdia que compartien.

Els dos altres fills que tenen en comú o bé no mantenen cap relació amb l'home o bé no s'han deixat manipular, ja que són més grans, ha explicat també aquesta mare a ElCaso.cat.

Marta Ramos / Cedida

La Marta denuncia que no estan buscant el seu fill, segrestat pel pare / Cedida

La denúncia, principalment, va dirigida cap al sistema que no l'ha ajudat i que, en la seva opinió, triga massa a mobilitzar els recursos: "Dos dies més o dos dies menys potser no tenen importància per als jutjats, però per a una mare és massa", assegura.

Els Mossos d'Esquadra segueixen la pista del presumpte segrestador, que fa anys que és casat amb una altra dona, de nacionalitat ucraïnesa, amb qui també té un fill en comú.

"No tenim recursos per ajudar-te"

"Tens dret a demanar, però no tenim recursos per ajudar-te", ha estat una de les respostes que la Marta ha rebut de les institucions judicials i serveis socials on ha acudit per demanar solucions.

"El que vull és que qui hagi de prendre decisions, sigui la jutgessa, la Fiscalia o els Mossos, que ho facin i que posin en marxa els recursos necessaris per trobar el meu fill", declara també a aquest mitjà.

També denuncia que, directament, no se l'està buscant. Segons la informació que ella té, no hi ha dubte que són fora del país, a Europa, però la burocràcia i lentitud judicial s'han convertit en un obstacle a l'hora de mobilitzar les eines necessàries per trobar el Marc.

Similituds amb el cas de la Camila, també segrestada a Caldes

Aquest cas de segrest parental coincideix en temps i lloc amb la desaparició de la petita Camila, una nena de sis anys que va ser segrestada per la seva mare també a Caldes de Montbui. De fet, la nena i el Marc van ser vistos per últim cop amb dies de diferència.

Camila y su padre / Cedida

Camila i el seu pare / Cedida

Camila Rebecca Quezada Sldorkevich té doble nacionalitat: el seu pare és xilè i la seva mare russa.

Segons va declarar el pare en una entrevista amb ElCaso.cat, tot apunta que podria ser a Rússia. Les coincidències són moltes, però res indica cap vinculació entre els dos casos.