La mare de Jorge Ignacio Palma J., autor confés de la mort de la jove Marta Calvo i sospitós d'uns altres dos assassinats de dones, s'ha negat a declarar en qualitat de testimoni al jutjat de Palma des del qual havia de fer-ho per videoconferència.

La mare de l'assassí de Marta Calvo no declara

Acollint-se a la dispensa legal que contempla l'article 426 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, la mare de Jorge Ignacio, que viu a Palma, s'ha acollit al seu dret a no declarar, suposant un nou obstacle per a aquesta investigació, activa des de novembre de 2019, quan l'assassí va acudir a la Guàrdia Civil de Carcaixent per confessar que havia esquarterat la Marta i s'havia desfet del cadàver.

La dona, Pilar J., inicialment va estar citada perquè acudís a València a declarar com a testimoni el passat 14 d'octubre, però ella va demanar de fer-ho per videoconferència des de la ciutat balear, al·legant "motius econòmics i de salut en el desplaçament". El magistrat va acceptar la seva petició, posant data a la seva declaració avui, dijous.

Videoconferència des de Palma sense resultat

Després de negar-se a declarar i esperar durant una hora als passadissos dels jutjats, la mare del presumpte assassí de Marta Calvo ha abandonat els jutjats de Palma de Mallorca portant ulleres de sol i mascareta i ha marxat amb taxi a les onze d'aquest matí.

Segons ha declarat després l'advocat Juan Carlos Navarro, que representa les famílies de les dues joves suposadament assassinades per aquest home, Arliene i Lady Marcela, "era previsible que la mare no declarés, però això té una lectura simple. La mare que confia en la innocència del seu fill, el defensa amb dents i ungles; la que coneix la seva culpabilitat, calla per encobrir-lo. Com diu el refrany, qui calla consent."

"Qui calla, consent"

Per la seva part, la lletrada que representa la mare de Marta Calvo, Pilar Jové, ha dit que cal tenir en compte que la llei empara la mare de l'assassí perquè no declari, i aquesta llei dispensa de declarar sempre que es pugui perjudicar un familiar, i per tant la lectura és clara: el fet de negar-se a declarar prova que alguna cosa en contra del seu fill hauria de dir".

Segons s'ha pogut saber d'aquestes fonts legals, "la dona ha manifestat que tot el que havia de dir ja ho va dir davant de la Guàrdia Civil, però en aquesta declaració hi va haver algunes incongruències. Va dir que només havia estat amb els amos de la casa (de la localitat valenciana de Manuel, on residia el seu fill i on es va perdre la pista a Marta Calvo) uns 10 minuts per pagar-los el lloguer, però el cert és que van estar sopant junts durant més de dues hores. Això aparentment no té importància, però la té si no l'aclareix".

Un testimoni clau per al cas

A més, Jové crida l'atenció sobre el fet que la mare del sospitós es va emportar de la casa diversos objectes, entre ells una tauleta, que després va tornar. "Està en el seu dret de no declarar, però també té dret el meu client a conèixer on és el cos de la seva filla, encara que per a això lamentablement no li empari cap norma", ha denunciat l'advocada.

Jové i Navarro, magistrats de les acusacions, han lamentat que la mare de Jorge Ignacio finalment hagi estat citada per videoconferència, perquè no han pogut veure els seus gestos ni interpel·lar-la directament. "Se li enfocava només la cara i portava mascareta", han explicat.

La declaració d'aquesta dona, que va passar amb el seu fill el cap de setmana posterior al presumpte assassinat de Marta Calvo al mateix domicili on els investigadors sospiten que es va cometre el crim, havia estat sol·licitada pels lletrats de les acusacions particulars.

Va estar al presumpte lloc del crim la setmana després dels fets

Pilar J. residia en el moment dels fets i actualment a Mallorca, encara que es té constància que va ser el cap de setmana posterior a la desaparició de la víctima amb el seu fill a Manuel, València -perquè era l'aniversari d'ell- al mateix habitatge en el qual, segons la confessió del seu fill, es va produir la mort de Marta Calvo fa dos anys i el posterior esquarterament del seu cos.

Després d'aquesta declaració els lletrats confien que aviat es doni per conclosa la instrucció, a falta només del lliurament d'alguns informes policials sobre perícies practicades sobre vehicles i dispositius mòbils.

El principal problema és que no s'ha trobat encara el cadàver, malgrat les múltiples zones rastrejades. El relat de Jorge Ignacio, a més, no suposa una gran ajuda, ja que se sospita que podria estar mentint, tal com van analitzar els forenses arran de la seva personalitat.