L'assassinat de la Yaiza no va ser un atac d'ira d'un moment. L'autora confessa del crim, la mare de la nena de 4 anys que va morir ofegada en un pis de Sant Joan Despí, Cristina Rivas (35 anys), ho tenia tot pensat. Ho va executar de manera freda per fer mal a la seva exparella, en Sergio.

Va passar el 31 de maig i ella ja ha acceptat el crim davant del jutge que porta l'infanticidi i s'està recuperant de l'intent de suïcidi. Ho va provar, però no se'n va sortir. Ara haurà de pagar per un dels crims més incomprensibles: matar la teva pròpia filla. I davant del jutge va assegurar que feia dos o tres mesos que ho tenia al cap i que la seva obsessió era evitar que la nena acabés amb el seu pare.

Va matar la seva filla per fer mal al pare

El dilluns 31 de maig, com tots els dilluns, la nena havia de canviar de progenitor i la mare ho va evitar de manera tràgica. Cristina Rivas, segons ha desvelat aquest diumenge el diari El Mundo, va deixar diverses cartes per explicar què havia fet. Després va ingerir un reguitzell de medicaments que havia agafat de la seva feina, la farmàcia de la Clínica Platón de Barcelona, on feia anys que hi treballava després d'aprovar un mòdul de farmàcia.

Yaiza Asesinato

Imatge de la mare de la Yaiza, Cristina Rivas / El Mundo

En sobreviure, ho ha hagut de tornar a explicar al jutge que porta el cas, i va ser el magistrat qui en va ordenar la seva presó provisional quan s'hagi recuperat del tot de les seqüeles de l'intent de matar-se.

Segons aquest diari, la mare va deixar cartes als seus pares i també a la seva àvia, a tall d'acomiadar-se. Intentava explicar què l'havia portat a fer aquesta desgràcia, si té algun tipus d'explicació.

Una carta de la mare al pare: "Ploraràs la mort de la teva filla"

Però també va deixar una carta, molt dura per la seva exparella -es coneixien des de petits-, i a qui realment ella, amb l'assassinat de la Yaiza, volia fer mal. «Para Sergio, el culpable de todo esto. Gracias», deia el sobre, escrit a mà. A l'interior, unes frases molt dures que evidencien quin era l'objectiu de la mare: «Porque has hecho que me quite la vida, pero vas a llorar la muerte de tu hija. La última palabra la tienes tú. Decide si la entierras o la incineras», tal com recull el diari El Mundo.

Les cartes i l'intent de suïcidi demostren qui era el nivell del pla de la dona, que tenia intenció de matar la seva filla per fer-li pagar a la seva exparella, el Sergio, que ell no volgués tornar amb ella i que no acceptés que la menor fes vida només amb la mare.

Diversos acords i interlocutòries judicials ordenaven que la nena convisqués amb els dos progenitors. Els dilluns, com el dia de l'assassinat, la nena entrava a l'escola amb un dels pares i en sortia amb l'altre. Però ja no va ser així el passat 31 de maig, el dia que Cristina Rivas va fer realitat el macabre pla d'assassinar la Yaiza, la nena de 4 anys de Sant Joan Despí.

Un dolor explicat en una carta de Sergio a Yaiza

No hi ha dubte que el dolor que volia infligir contra el pare de la criatura s'ha fet realitat. En una carta que va escriure ell mateix a la seva filla, coincidint amb l'acte que aquest dijous es va fer a Sant Boi de Llobregat -on viu el pare i on encara no s'havia fet cap minut de silenci pel crim-, li demanava "perdó" per no haver pogut evitar el mal que li va fer el "monstre" de la seva mare.

Imatge de la concentració per la Yaiza

Imatge de la concentració per la Yaiza / ACN

Sergio també recorda, en aquesta mateixa carta, un cas que guarda cert paral·lelisme amb l'assassinat de Sant Joan Despí, el de les nenes de Tenerife. Tomàs Gimeno, el pare, va matar, presumptament, a les dues nenes per fer mal a la mare i, per seguir infligint dolor, les va tirar al mar per fer-la viure sempre amb el neguit de saber si eren vives o no.