Des de 2020 un grup criminal ubicat a Barcelona s’ha dedicat a l'ocupació de pisos, la majoria de bancs, per tal de rellogar-los a altres persones, sobretot, persones en situació irregular a l’Estat espanyol, que normalment tenen limitacions a l'hora d’accedir a pisos per circuit oficial, pel preu o per la documentació que sol·licita la propietat. Aquesta màfia ocupa, després d’ocupar les cases, col·locaven de manera estratègica nens menors d’edat per evitar ser desallotjats pels Mossos d’Esquadra i les autoritats judicials si eren detectats durant les primeres hores, els caps de la banda llogaven de manera il·legal el pis a altres persones. En els darrers quatre mesos, i segons les dades facilitades aquest dimarts per l’Inspector Josep Naharro, cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona, la banda, la majoria amb nacionalitats de l'Amèrica Llatina, han ocupat dotze pisos a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i ho han intentat en dotze més, també a l’àrea metropolitana. Els Mossos creuen que amb aquests dotze immobles, i durant aquest quatre mesos, han guanyat 40.000 euros de manera fraudulenta —n'ingressaven més, però també havien de pagar als seus col·laboradors—. Els Mossos d’Esquadra han detingut nou persones, entre ells els caps i els executors de les ocupacions, i l’endemà de ser detinguts, el 16 de novembre, ja van tornar a ser deixats, tots, en llibertat amb càrrecs

Com funciona aquesta màfia ocupa de Barcelona?

Fa mesos que els Mossos d’Esquadra anaven darrere d’aquesta organització criminal que havia trobat en les ocupacions el seu modus vivendi. No és l'única que treballa a Barcelona, però és la que des de la Unitat d’Investigació de Sants-Montjuïc es va poder començar a investigar, treballar i, ara, desarticular, tot i que ningú espera que, després de ser deixats en llibertat, abandonin aquest lucratiu negoci que, segons les dades recollides pels Mossos en els escorcolls fets el passat 15 de novembre, porten fent, com a mínim, des de 2020.

La banda estava organitzada en tres nivells, segons ha detallat el cap de la investigació, l’inspector Naharro. Els tres líders eren els encarregats d’organitzar la banda, escollir els pisos objectius i gestionar tota la infraestructura per dur a terme l’ocupació i simular, amb la utilització de nens menors d’edat, ocupacions de caràcter vulnerable per evitar l’acció de la policia, i consolidar-la, per fer que el procés es dilati amb la intervenció judicial. 

 

El segon nivell eren els encarregats de fer les ocupacions tècnicament: obrir la porta, canviar els panys, punxar la llum, vigilat. I el tercer nivell era les persones que ocupaven físicament els pisos, que eren subcontractats per la mateixa organització per 500 euros per ocupació. Alguns cops que els Mossos rebien avisos d’ocupacions i es presentaven al lloc, els ocupes feien plorar els seus fills o nebots per complicar l’actuació policial, assegurant que eren famílies vulnerables i que no tenien on anar. La policia havia d’informar el jutjat i no podia fer-los fora de manera ràpida i efectiva, obrint-se, llavors, una forquilla temporal que es podria allargar molts mesos. Amb aquesta escletxa del sistema garantista, els delinqüents aprofitaven per rellogar el pis a terceres persones. Des de fa poques setmanes els Mossos compten amb un nou protocol per tal de fer els desallotjaments en ocupacions flagrants o desnonaments quan es rebin les ordres judicials, amb dos PNT aprovats per la Prefectura i el departament d'Interior.

Lloguer d’habitacions, de pisos sencers o “venda”

Aquesta banda criminal tenia diversos modus operandi per treure diners de les ocupacions. Podien oferir habitacions per llogar, en preus entre 200 i 500 euros al mes. El públic d’aquesta oferta eren persones en situació irregular a Espanya, que no tenien possibilitat d’aconseguir lloguers de manera regular. També oferien els pisos sencers per un pagament al mes o, fins i tot, oferien “vendre” els pisos a famílies per preus que podien anar dels 8.000 als 10.000 euros i ells cedien l’immoble a la família i es despreocupaven de l’ocupació i d’anar cobrant cada mes. Sempre hi havia pisos buits per ocupar. 

Quan hi havia alguna família que en necessitava algun, l’entramat de l’organització es posava en marxa. El buscaven, l’ocupaven, feien el "teatret", fins i tot fent plorar els nens, i després el rellogaven de manera il·legal a la família que el necessitava. En aquesta investigació els Mossos han considerat els clients com a víctimes, tot i que, tal com ha detallat l’inspector Naharro, eren completament conscients de com s’aconseguia el pis i que el llogaven sota preu de mercat. El mateix inspector ha explicat que la investigació ha estat molt complicada perquè ningú havia denunciat els fets i era molt complicat poder dibuixar el perfil de l'organització criminal.

A7950631 6735 4E32 B8DF 87D8B9860F95 96822 000009E73F7E32A1 (1)
L'inspector Josep Naharro, cap de l'AIC de Barcelona, durant la roda de premsa a les Corts / Foto: Carlos Baglietto

Economia circular: pagar per fer-los fora

La banda criminal desarticulada pels Mossos d’Esquadra a Barcelona havia trobat una nova manera també de guanyar diners amb les ocupacions. Concretament, amb les desocupacions. Si bé la majoria de pisos que tiren la porta a terra i l’ocupen són propietat de bancs o grans inversors, alguns cops els caps de la banda havien dialogat directament amb els propietaris reals dels habitatges per oferir els seus serveis per desallotjar els ocupes —que ells mateixos havien col·locat—. A canvi d’una tarifa d’entre 8.000 i 10.000 euros els feien fora, pagant una petita quantitat als ocupes, que havien de marxar. Economia circular 100%. Ells creaven la necessitat i la solució, això, ni a les millors escoles de negoci de Catalunya. 

Els Mossos d’Esquadra també han detectat que la màfia ocupa, després d’un temps, quan ja havien fet fora els ocupes, i quan confirmaven que els propietaris legítims no havien instal·lat mesures de seguretat i protecció als pisos, tornaven a ocupar-los i demanaven, novament, diners per buidar-los. Segons els investigadors, els arrestats són el TOP5 de les persones que han protagonitzat ocupacions de manera delinqüencial a la ciutat de Barcelona en els darrers anys.

La màfia ocupa a Mataró i altres punts del país

No és el primer cop que una màfia ocupa instaura la seva llei. Al juliol els Mossos d’Esquadra van desarticular a Mataró, al Maresme, una organització controlada per un grup de persones d’ètnia gitana i nacionalitat espanyola que demanava 1.500 euros per pisos que ells havien obert, buidat i canviat els panys. En aquell cas, on es van detenir una desena de persones, es va detectar que la màfia també oferia, pel mateix preu, fer la mudança als clients-víctimes. Com en el cas de Mataró —que actuaven per tota la comarca— els detinguts van quedar en llibertat al cap de poques hores.