Ocupar a Mataró i en altres municipis del Maresme era molt fàcil. Qualsevol ho podia fer. Un grup d’homes havien detectat la demanda i havien fet el que mana el capitalisme: oferir una solució. El problema és que aquesta oferta estava fora de la llei i era clarament il·legal. Els Mossos els han detingut, però ja estan en llibertat. Ho dirigia un home de nacionalitat espanyola i d’ètnia gitana que anteriorment s’havia dedicat professionalment al món immobiliari i va trobar en les ocupacions un bon negoci. 

Obrien els pisos i els venien a 1.500 euros

Ell i un grup d’una desena de persones més, totes de nacionalitat marroquina, es dedicaven a trobar pisos buits a la zona de Mataró i els obrien, els preparaven, en canviaven les claus i els oferien als seus clients per un preu que oscil·lava entre els 1.500 i els 3.000 euros -pagament únic. Segons han explicat a El Caso fonts de la investigació, en el preu s’incloïa també ajuda per fer la mudança.

Després de notar que les ocupacions a Mataró s’havien multiplicat, els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de la capital del Maresme van analitzar-les gairebé una per una, també les que van quedar en intent, durant el darrer any per trobar-ne patrons. Van poder comprovar que almenys 56 ocupacions les havia realitzat el mateix grup de persones, que tenien com a objectiu entrar-hi, canviar les claus i cedir-los a persones que no volien pagar un lloguer legal. Al capdamunt del grup criminal hi havia un home de nacionalitat espanyola d’ètnia gitana que s’encarregava de trobar els pisos i d’oferir-los, com si es tractés d'una agència immobiliària als potencials clients. Un grup feia la recerca de clients i pisos i un altre grup era l’operatiu, que s’encarregava d’obrir-los, deixar-los a punt i fins i tot ajudar a fer la mudança als nous inquilins.  

Actuaven a Mataró i per tot el Maresme: ja estan en llibertat

Tot i que el gruix de les ocupacions les havien fet a Mataró, els Mossos d’Esquadra tenen identificats alguns pisos també al Maresme i no descarten que haguessin pogut actuar també en altres municipis de Catalunya, seguint el mateix modus operandi. Els Mossos han detingut aquesta setmana vuit homes, tot i que creuen que l’organització estava formada per deu persones, i s’espera poder-ne localitzar els dos que falten, que en el moment de l’explotació de la investigació, que s’ha allargat durant diversos mesos, no van poder ser arrestats. 

Els detinguts van passar el 20 de juliol a disposició del Jutjat d’Instrucció número 5 de Mataró acusats dels delictes d’ocupació d’immobles i pertinença a grup criminal, però van quedar en llibertat amb càrrecs. Els pisos ocupats de manera il·legal i cedits als clients de l’entramat criminal hauran de ser recuperats per via judicial, seguint els terminis i després de les corresponents denúncies per part dels propietaris.