La mort del papa Francesc, juntament amb tots els actes relacionats amb la comunitat catòlica i el mediàtic del cas, ha provocat que els ciberdelinqüents aprofitin per llançar estafes globals. Mentre el pontífex serà enterrat aquest dissabte, 26 d'abril, a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma, després d'un gran funeral amb un minuciós protocol diplomàtic al Vaticà amb la presència de caps d'Estat, com el rei Felipe VI, i caps de Govern, com el britànic Keir Starmer; la Intel·ligència Artificial (IA) torna a fer-ne de les seves. Tant és així que, fins i tot, intenta suplantar a mitjans de comunicació reals i apropiar-se de la seva veracitat, per la qual cosa, en el cas de consultar-los per Internet, es recomana sempre comprovar bé l'URL del diari digital.

Alerta per aquesta estafa creada per IA amb fotos falses del papa Francesc

Entre les imatges creades per IA que han circulat per les xarxes socials del pontífex hi ha una mica de tot: des d'aquells que volen retre-li un homenatge, els que exerceixen algun tipus de burla i després estan els que volen robar-te diners. De fet, la firma de ciberseguretat Check Point Software Technologies ha detectat una onada de ciberatacs a escala mundial que exploten la mort del papa Francesc per enganyar els usuaris mitjançant tàctiques de desinformació, enllaços maliciosos (suplantant mitjans de comunicació reals i veraços) i frau digital.

FALS: una de les imagenes creades per IA / Cgeck
FALS: una de les imatges creades per IA / Check Point Software Technologies

Aquestes campanyes per estafar-te s'han difós principalment a través de xarxes socials com Instagram, TikTok i Facebook, fent ús d'imatges generades per Intel·ligència Artificial que contenen enllaços amagats. Aquests redirigeixen els usuaris cap a llocs fraudulents dissenyats per robar dades personals, propagar codi maliciós o estafar amb targetes de regal falses, segons ha informat la firma de solucions en ciberseguretat.

Consells per evitar l'estafa

Per tot això, per evitar caure en aquestes estafes es recomana mantenir els navegadors i sistemes operatius actualitzats, verificar la veracitat de notícies impactants als mitjans de comunicació i evitar fer clic en enllaços de procedència dubtosa. En qualsevol cas, malgrat el que pugui semblar, especialment si es demana un donatiu per a això, el millor és no fer-ho si no s'està segur per evitar l'estafa i, de ser enganyat, el millor és anar a denunciar-ho a qualsevol comissaria de policia.

🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.