La policia catalana té identificats dos grans grups de lladres que es dediquen al robatoris de rellotges al centre de Barcelona. Els que treballen a peu o en patinets, a la zona zero -Passeig de Gràcia, Raval, Gòtic i Front marítim-, que actuen majoritàriament sols i acostumen a ser de nacionalitats del nord d’Àfrica, multireincidents molt joves i violents i residents a la ciutat; i, els altres, els que actuen per tota la ciutat, amb motocicletes i vinguts de l’estranger, sobretot d’Itàlia, per fer l’agost a Barcelona, aprofitant que s’ha convertit en una ciutat fora de control. D’aquest segon grup s’han pogut identificar lladres vinguts des de Nàpols, relacionats amb la màfia d’aquella zona, i que fa temps que s’han especialitzat en robatoris de rellotges i altres joies atacant les víctimes amb motocicleta per poder fugir més ràpidament i actuant, sobretot, a la zona alta de la capital de Catalunya.

Els Mossos d’Esquadra, gràcies a les tasques d’investigació del grup Titani, activat per la Prefectura de la policia catalana per lluitar contra els robatoris de rellotges a la ciutat de Barcelona, han pogut detenir dos membres d’aquesta màfia napolitana que s’havien desplaçat a Barcelona per dedicar-se al robatori de rellotges. Són dos homes italians, de 40 i 44 anys, que els acusen, de moment, de dos robatoris violents de rellotges i una temptativa de robatori violent a la via pública.

Identificats fugint amb la moto dels robatoris

Els dos arrestats actuaven des d'una motocicleta per assegurar-se la fugida i per actuar de manera més ràpida. El 10 de juliol van ser interceptats a Castelldefels per la Policia Local, després de rebre l’avís que una moto marxava a gran velocitat després de ser aturats en un control de pas i no aturar-se. Els Mossos van poder-los relacionar amb diversos fets violents, ja que el grup especial contra lladres de rellotges tenia oberta una investigació relacionada amb la motocicleta que van aturar a Castelldefels. Els arrestats van quedar en llibertat després de passar a disposició judicial al jutjat d'instrucció de Gavà. Els Mossos van organitzar un dispositiu per saber on vivien i amb qui es relacionaven, per estirar el fil de la investigació, i van comprovar que estaven a punt d’agafar un tren per fugir cap Itàlia. Van tornar a ser arrestats.

Imatge de la detenció dels lladres de rellotges / CME

Les investigacions han pogut avançar i ara els han relacionat amb el robatori d'un rellotge de 15.000 euros a un home de 75 anys el 3 de juny i un altre el 9 de juliol d'un rellotge de 35.000 euros. No es descarta que poguessin haver participat amb més robatoris dels que s’han denunciat, amb el mateix modus operandi, els darrers dies a Barcelona i en altres punts de la costa catalana i d’Europa.

Bateries de lladres de la màfia napolitana instal·lats a Barcelona

Es tracta de dos dels integrants d’una bateria de lladres que s’han instal·lat a Barcelona. Quan són detectats, els caps els relleven i els fan tornar al seu país, com era el cas dels dos arrestats quan volien agafar el tren. La investigació també avança en la línia d’aclarir què en feien dels rellotges robats i quin circuit, pel mercat negre, fan les peces que són sostretes amb violència a la ciutat.

Els dos arrestats seran entregats aquest dijous al jutge de guàrdia de detinguts de Barcelona per tal que en decideixi la seva situació personal, tenint en compte les peticions de la Fiscalia i també els delictes dels quals se’ls acusa i la capacitat per fugir de l’Estat si queden en llibertat. Els Mossos han fet públic que un d’ells ja tenia antecedents policials, concretament el mes de setembre de 2019 va ser detingut a la població de Sant Antoni de Calonge com a presumpte autor de robatoris de rellotges de luxe.