Els lladres de rellotges s’han fet forts al centre de Barcelona. Tot i els esforços dels agents de carrer dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona per fer-hi front, tothom espera uns mesos d’estiu més calents que mai. Fonts de la policia catalana asseguren que aquest tipus de robatoris són diaris, turistes i veïns de la ciutat són víctimes d’aquests robatoris, alguns cops violents, que permeten aconseguir botins de milers d’euros. No tots arriben a la llum pública, i oficialment els Mossos només anuncien quan poden recuperar el rellotge i detenir els lladres, tot i que el percentatge d’aquests casos és molt baix. Normalment els “rellotgers”, com se’ls ha batejat, embrutant el nom dels artesans constructors de rellotges, s’esfumen amb la peça robada, que tampoc mai apareix. 

A més de desplegar més força al carrer, els Mossos d’Esquadra també han iniciat un pla per intentar esbrinar com funcionen les màfies organitzades que roben rellotges a la capital de Catalunya. Investigadors de la policia catalana treballen per saber com treballen i sobretot, on acaben els rellotges que roben, alguns de xifres que superen els tres zeros. Molts dels rellotges furtats són peces de valor, amb número de sèrie i alguns cops fins i tot, exclusius

El mercat negre de rellotges, un bon negoci

On acaben? Hi ha un mercat negre de rellotges que ara mateix, de moment, els Mossos d’Esquadra encara no han pogut desmantellar. Fonts de la policia catalana asseguren que els rellotges es col·loquen, hi ha un mercat il·lícit actiu, que mou els rellotges, no només per l’Estat espanyol. I es paguen molts diners. Si hi ha mercat, hi ha negoci. I els que es dediquen a aquest tipus de robatoris -els novells, instal·lats a la ciutat, o els especialitzats, que es desplacen a Barcelona a fer l’agost-, són lladres, però no ximples. 

Un dels casos que ara els Mossos hauran d’analitzar arriba des del sud de França. La policia del país gal ha desmantellat una organització que es dedicava a la compra de rellotges de luxe robats, que després de netejar el número de sèrie i fer-los irreconeixibles, els posava a la venda de nou. Entre persones de bona fe que els compraven pensant que compraven una peça bona o entre narcotraficants, que ho feien servir per blanquejar capitals, després movent els rellotges cap a països com Dubai

Rellotges robats a Barcelona i per tot Europa

Aquesta xarxa, sota la lupa de la policia francesa de Niça des de l’estiu de 2021, es dedicava a la venda de rellotges de luxe robats a gran escala. Han col·locat centenars de rellotges de valors diferents, entre 10.000 i 400.000 euros, asseguren els investigadors francesos. Després de “falsejar” els rellotges, esborrant el número de sèrie, per eliminar la traçabilitat i donar aparença de legal, es podien arribar a vendre per la meitat del seu valor.

Pels moviments del líder del grup pel sud de França, Catalunya, el sud d’Espanya i Bèlgica, fa pensar que l’home, de nacionalitat francesa i 42 anys, se sospita que alguns dels rellotges que han estat venuts per aquesta màfia de lladres havien estat comprats a Barcelona. El que ara haurà d’aclarir els Mossos d’Esquadra és quins salts fan els rellotges des del carrer, quan són robats, fins que arriben a aquestes màfies, o si també hi ha organitzacions criminals nostrades que funcionen igual des de Catalunya.