La gran elaboració de marihuana a tota la costa de l’Estat espanyol ha exportat a llocs com Catalunya i el País Valencià grups criminals que es dediquen al narcotràfic, després de veure com aquest il·lícit negoci deixa grans beneficis i la policia no té prou recursos per fer-hi front. Però també genera negocis paral·lels, com la fabricació d’haixix

Fins ara l’haixix que es posava a la venda a Espanya arribava des del nord del Marroc, per via marítima i després es distribuïa en cotxes i camions cap a magatzems a la costa per a després també ser distribuïts per altres territoris, també cap a Europa. 

Quilos de marihuana per fabricar haixix

I aquesta segueix sent l’entrada més important d’aquesta droga derivada de la marihuana a casa nostra, però la Guàrdia Civil ha trobat un laboratori pioner a Cox, a Alacant, on s’havien instal·lat màquines per fabricar haixix. S’han detingut cinc persones a Alacant i a Barcelona, i la policia investiga els fets.

Després de detectar un gran moviment de gent en una nau industrial de Cox, la Guàrdia Civil va començar a investigar què podia estar amagant. Van descobrir que a l’interior s’hi entraven grans sacs amb marihuana i quan hi van accedir van trobar-hi tres màquines d'extracció de resina en fred, diverses premsadores industrials de gran grandària, dos frigorífics amb restes de marihuana, un humidificador, rotllos de paper film i una instal·lació elèctrica. Les sospites dels policies es van confirmar.

Marihuana

Imatge d'arxiu de dos policies amb marihuana / Cedida

La marihuana que havien detectat dies abans que entrava a la nau es feia servir per processar-la i convertir-la en haixix. A les instal·lacions convertides en laboratori la Guàrdia Civil va trobar 5.000 quilos de cabdells de marihuana ja secs i disposats a ser utilitzats.

Com es fabrica l’haixix?

"Aquest laboratori evitava les complexes i costoses estructures orgàniques que les bandes organitzades necessites per portar" haixix "d'Àfrica a Espanya per mar i terra", ha explicat la Guàrdia Civil, per celebrar l’explotació d’aquesta investigació, que ha permès detectar que les bandes criminals intenten fabricar aquesta droga a Espanya i evitar les importacions des del Marroc. 

Fer-ho d’aquesta manera permet abaratir els costos de l’haixix en ser fabricat aquí, amb marihuana espanyola i sense haver de pagar els transports des del Marroc, que han de superar les vigilàncies del nord d’Espanya.

Per tal de fabricar aquesta droga es fa servir marihuana que, per centrifugació, se li extreu el pol·len, que després, amb l’afegit d’additius i de líquid, es forma la pasta que finalment acaba a la venda en el mercat negre de la droga. El preu del gram d’aquesta droga pot anar dels 5 als 10 euros, un preu que havia d’incloure també el traslladat des del Marroc, un fet que si la fabricació es fa a Espanya es poden estalviar, fent crèixer els beneficis.

El líder de la banda, a presó

El líder de la banda, després de ser arrestat, ha ingressat a presó després de dictar-ho el Jutjat d'Instrucció número 1 d'Oriola, a Alacant, pels delictes d'elaboració i tràfic de drogues i organització criminal. Els altres arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs, segons ha informat la Guàrdia Civil en una nota de premsa.