Els Mossos d'Esquadra ja verbalitzen públicament el que fa temps que els seus informes interns alertaven. Catalunya corre el perill de convertir-se en un "clúster" del crim organitzat en l'àmbit europeu, la base de màfies internacionals que busquen al nostre país un lloc idoni per instal·lar-se i fer els seus il·lícits negocis.

En la roda de premsa que la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra van fer des de Madrid per donar detalls de l’operació més gran contra el tràfic internacional de marihuana -tot i haver-se liderat des del jutjat d'instrucció número 3 de Reus i per la policia catalana-, l'intendent dels Mossos Ramon Chacón, cap de la Divisió d'Investigació Criminal, ha fet un crit d'alerta de la situació de descontrol que viu Catalunya pel que fa al crim organitzat.

 

"Exportem marihuana a tot Europa i importem crim organitzat", així de clar s'ha mostrat Chacón. La llista de nacionalitats que, cridats pel negoci de la marihuana, s'han instal·lat a Catalunya no s'acabaria mai. "Importem crim organitzat d'Albània, de Suècia -que són molt violents-, d'Alemanya, de França, Bèlgica, Croàcia... i la llista no s'acabaria", assegura Chacón.

El perill de convertir-se en un "clúster" del crim organitzat

I això és un perill. Segons l'intendent dels Mossos, Catalunya pot convertir-se en un focus d'aquest crim organitzat. Cap país del món, segons Chacón, assumeix tantes bandes de crim organitzat internacional. I des dels Mossos es fa valdre la feina que fan per desmantellar aquestes organitzacions estrangeres que s'estan fent fortes amb el conreu i el tràfic de la marihuana.

A més dels 100 detinguts d'aquesta màfia albanesa ubicada a Reus i a Tarragona, fa poques setmanes, també en col·laboració amb la Policia Nacional, van desarticular una màfia de nacionalitat xinesa que també es dedicava al conreu i exportació de marihuana per tot Europa. Entrava als seus treballadors per Europa de l'Est i després els tancava, com esclaus, en les plantacions d'interior, en naus industrials. Alguns dels compatriotes dels líders de la banda feia gairebé un any que no els havien deixat sortir de les plantacions.

Corrupció professional i política amb el crim organitzat

Els professionals troben en sectors com l'immobiliari i l'elèctric que, prèvia comissió, ajuden a l'organització a establir-se i els doten de la logística i la infraestructura necessàries per al cultiu de marihuana.

Aquesta és una preocupació també dels Mossos d'Esquadra, que veuen que les màfies internacionals de marihuana han trobat en les persones autòctones la possibilitat de corrupció per millorar les seves xarxes. Fins i tot, la policia catalana tem que aquesta corrupció arribi fins a estrats polítics i fins i tot policials de la societat catalana.

L'objectiu és tallar les organitzacions d'arrel, per evitar que proliferin -més- i s'hi acabi de perdre el control, més del que ja reconeixen els Mossos que han perdut. Els patrons no són diferents dels que s'han viscut amb altres drogues en altres llocs de l'Estat i en altres punts del planeta.

Cada any tres assassinats relacionats amb la marihuana a Catalunya

En una de les naus amb plantes que la màfia albanesa va instal·lar a la zona del Baix Camp els Mossos van detectar que els narcos havien electrificat la porta d'entrada per evitar que bandes rivals els assaltessin i els robessin la marihuana. Era una instal·lació sense cap mesura de seguretat i connectada de manera fraudulenta a la xarxa elèctrica, que era molt perillosa, no només per la policia o altres bandes rivals, sinó també per persones alienes al tràfic de marihuana: veïns, repartidors, carters...

Mossos GEI

Agents dels Mossos en una entrada d'una finca que es dedica al conreu de marihuana, al Baix Camp / CME

Aquest crim organitzat que arriba "és molt violent i es roben la marihuana entre ells". Per aquest motiu, Chacón ha explicat que per defensar-se estan comprant armes al mercat. "Fins ara era molt complicat, però ara s'ha generat una demanda", ha dit. Actualment la meitat de les organitzacions que trafiquen amb marihuana tenen armes i n'hi ha a moltes plantacions.

Aquest increment de violència també s'ha detectat en altres punts de Catalunya, sempre relacionats amb el conreu i l'exportació internacional de marihuana. Aquest estiu un assalt en una plantació d'interior va acabar amb una persona morta a Rubí i els Mossos d'Esquadra vinculen molts dels enfrontaments violents, amb armes de foc, amb les bandes que es dediquen a aquest negoci.

"Això genera molts lesionats i un augment dels homicidis", ha informat Chacón. En aquest sentit, ha dit que cada any hi ha tres homicidis relacionats amb la marihuana a Catalunya. "És una cosa que ens preocupa de manera principal", ha conclòs l'intendent.