El tràfic de marihuana exporta crim organitzat a Catalunya. És el que els Mossos fa temps que asseguren que passa i que les dades semblen confirmar. Aquesta setmana la Policia Nacional ha alliberat un noi romanès que havia estat segrestat i torturat durant 19 dies per una clan de narcotraficants albanesos per una revenja per la pèrdua d’una càrrega de marihuana que, segons els segrestadors i torturadors, estava valorada en 750.000 euros

La investigació dels fets va arrencar quan la Policia Nacional espanyola va tenir coneixement, per part de l’agregat d’Interior a Romania, que un jove d’aquell país havia estat detingut per una banda de narcotraficants a Vilaverd, a la Conca de Barberà.

Va ser el pare de la víctima qui va denunciar els fets. L’home té una empresa dedicada al transport internacional de mercaderies per carretera. Segons la seva declaració, un dels seus empleats havia de fer un lliurament des del port de València fins a Itàlia amb un dels seus camions. El lliurament mai va arribar al seu destí i l'empleat va desaparèixer abandonant el vehicle a tocar de Girona.

El pare no sabia en quins negocis estava el seu fill

Sense saber encara en quins negocis estava posat el seu fill, l’home va decidir viatjar a Catalunya amb el seu cotxe per aclarir la situació i recuperar el camió. Durant el viatge, el seu fill li va explicar algunes coses que encara no sabia. Li va confessar que el camió havia de realitzar “un transport especial”, que podria tractar-se d'una mercaderia de 700 quilos de marihuana. Aquesta càrrega va ser recollida per un altre conductor de l'empresa que s'havia desplaçat des de València a Girona. Allí, tots dos conductors van entrar en contacte, separant la mercaderia. D'una banda, el segon dels conductors havia de portar els 400 quilograms amb el seu camió fins a Alemanya, mentre que l’altre havia de portar els 300 restants fins a Itàlia. 

Una de les entregues es va fer sense problema, però una segona no. Els conductors estaven a les ordres del fill del cap de l’empresa, que no sabia quins eren els negocis d’ell, però que no sabia que un dels conductors l’enganyaria i desapareixeria amb els quilos de marihuana. 

Els propietaris de la marihuana van segrestar el fill

El fill de l'empresari va viatjar des de Romania fins a Espanya per a reunir-se amb el seu pare i intentar localitzar al conductor desaparegut. Després de diversos intents infructuosos, els dos es van reunir a Vilaverd amb tres homes d'origen albanès, els propietaris de la marihuana que havien de transportar. Eren els homes amb qui el fill del propietari dels camions havia negociat el trasllat. Aquestes persones també estaven buscant el conductor per recuperar la marihuana i amb el pretext de buscar-los junts, van convidar el fill del denunciant a acompanyar-los amb el seu cotxe. Aquí va arrencar el segrest. 

El pare va contactar amb el fill, però aquest li va dir que no podia tornar. El pare, sabent que alguna cosa no anava bé, va contactar amb l’altre conductor, que li va confirmar que els albanesos havien segrestat el seu fill. “Estava segrestat fins que aparegués el conductor desaparegut o recuperessin la mercaderia robada”, li va assegurar.

Demanaven el pagament de 750.000 euros de la marihuana

Els segrestadors van arribar a sol·licitar, a través d'ell, un rescat per valor de 750.000 euros, perquè aquesta era la quantitat en la qual valoraven la mercaderia desapareguda. Durant els gairebé 20 dies que va durar el segrest, els homes que tenien retingut el jove van enviar imatges de la cara del segrestat amb la cara desfigurada i amb clars indicis d'haver estat colpejat.

El pare va intentar trobar el seu fill, tot i que sense èxit. Finalment va decidir tornar a Romania i denunciar des d’allà els fets. La cooperació internacional va ser clau. Les trucades que rebia l’home es feien amb un telèfon des del Marroc. Tot i això, i els intents de negociació, no es va poder alliberar el jove. 

Interceptats a Tarragona, de camí a Girona

Les investigacions van poder situar la víctima i els seus segrestadors a Elx, al País Valencià, i que volien traslladar l’home fins a Girona. La Policia Nacional va muntar un dispositiu policial de tancament a l'altura de Tarragona, on es va verificar que el segrestat es trobava dins d’un cotxe, podent detenir el segrestador. A Elx es va detenir a un altre individu que presumptament havia participat en el segrest. Després de ser entregats al jutge, van ser enviats a la presó.

Torturat durant 19 dies

Durant la seva captivitat, el segrestat va sofrir cops de puny, cops amb un cable i cremades de cigar, i va ser lligat fortament de peus i mans durant els 19 dies que va romandre sense llibertat. També van arribar a posar-li una pistola al cap i van intentar escanyar-li en diverses ocasions.