El jutjat Penal 23 de Madrid posarà al banc dels acusats a partir de l'1 de desembre els 82 ultres acusats de matar en una baralla el seguidor del Deportivo de La Coruña, Francisco Javier Romero Taboada, més conegut com a Jimmy, de 43 anys. El fiscal demana pels processats penes de fins a 2 anys i mig de presó.

Els fets van tenir lloc fa vuit anys, el 30 de novembre de 2014, als voltants de l'estadi Vicente Calderón, durant un partit de l'Atlètic de Madrid i el Deportivo de La Coruña. Es va desencadenar una baralla multitudinària entre els seguidors d'ambdós clubs, que va acabar amb la mort de Jimmy, que van tirar al riu Manzanares de la capital madrilenya. Vuit anys després d'un episodi que va commocionar el món del futbol, la justícia ha decidit obrir diligència, en la qual fixa 17 sessions fins el 28 de desembre.

Penes de presó i prohibició d'accés a recintes esportius

La Fiscalia imputa a tots els ultres, un total de 82 acusats que s'asseuran al banc dels acusats i que la majoria pertanyen als ultres de Frente Atlético (Atlètic de Madrid) i als Riazor Blues (Deportivo de La Coruña), un delicte de baralla tumultuària amb l'agreujant de discriminació ideològica en entendre que els dos grups compten amb ideologies polítiques contràries; els primers són d'extrema dreta mentre que els segons s'identifiquen d'extrema esquerra. El fiscal demana entre 1 any i nou mesos de presó, a més de prohibir-los l'entrada en recintes esportius durant la condemna. A quatre d'ells els afegeix any i mig per tinença il·lícita d'armes, mentre que a dos més els reclama un any i deu mesos de presó per lesions i atemptat. En global, les penes de la Fiscalia oscil·len entre els 9 mesos de presó i els dos anys i mig de presó.

La Lliga de Futbol com a acusació particular

D'altra banda, la Lliga de Futbol Professional (LFP), que exerceix d'acusació particular, demana d'un a tres anys i mig de presó. Tanmateix, algunes de les penes podrien ser substituïdes per multes que poden oscil·lar entre els 72.000 i 117.000 euros.

Arguments de la Fiscalia

Segons detalla l'escrit del fiscal al qual ha tingut accés Efe, el 30 de novembre de 2014 els ultres del Frente Atlético i Riazor Blues "es van convocar a les xarxes socials" per acudir a les 09.00 hores als voltants de l'estadi Vicente Calderón amb "l'única motivació de demostrar a l'altre grup la importància del seu equip i de la ideologia amb què s'identifica". Aquesta és la tesi a la qual arriba el fiscal, però xoca amb la defensada per aficionats del Deportivo, que insisteixen que els seguidors de l'equip es van trobar amb una emboscada.

El fiscal relata que els acusats "es van emprendre recíprocament" de "forma violenta, confusament, aleatòriament i tumultuàriament" actuant "en tot moment en grup" i "portant alguns d'ells armes prohibides i instruments perillosos com a pals de fusta, d'alumini, porres, bats de beisbol, navalles, mosquetons, defenses extensibles," un "extrem conegut i acceptat per tots els participants".

L'assassinat de Jimmy

Segons va explicar en el seu dia un testimoni dels fets, al voltant d'uns 50 seguidors del Frente Atlético es van embolicar en una baralla contra seguidors del Deportivo. En aquesta baralla van resultar ferides 10 persones, algunes d'elles per arma blanca, així com diversos policies. Jimmy va rebre una ganivetada a l'esquena i, malferit, el van tirar al riu Manzanares, on va acabar morint.