L'haixix s'està convertint en un dels principals souvenirs de Catalunya. Dos homes han estat detinguts pels agents de duanes del Pertús francès després que entressin al país veí amb 135 quilos d'aquesta substància estupefaent al cotxe. Els fets van tenir lloc el passat 1 de juny al peatge de l'A9 quan els policies van aturar un vehicle llogat amb matrícula francesa. Els dos ocupants, de nacionalitat belga, van explicar als agents que eren uns turistes que havien vingut a passar uns dies a Catalunya i que tornaven cap a casa seva a Alemanya.

Malgrat que els dos homes van assegurar que no portaven diners ni res de contraban, els policies van voler comprovar la càrrega que duien. En obrir el maleter, van descobrir diverses bosses d'escombraries i bosses de supermercats que deixaven anar una forta olor de marihuana. Així doncs, les van obrir i van trobar-hi dins 135 quilos d'haixix, 26 dels quals de pol·len. S'estima que en el mercat negre francès aquesta droga podria tenir un valor econòmic de 450.000 euros. Tots dos homes van ser detinguts i posats a disposició judicial, sent condemnats a tres anys de presó, una multa duanera de 450.750 euros i a deu anys sense poder entrar a França.

pertus haixix
Els detinguts marxaven de Catalunya amb 135 quilos d'haixix al cotxe. / Duana francesa

Catalunya, una de les grans portes d'entrada de l'haixix a Europa

Les platges catalanes s'han convertit en els últims temps en una de les principals portes d'entrada d'haixix a Europa. De fet, Catalunya s'ha convertit en un centre d'operacions per a la màfia marroquina i cada vegada arriben més embarcacions des del Marroc carregades de drogues. Aquí es troben els grups criminals que la venen i formen un cercle perfecte entre els traficants i els intermediaris. Sense anar més lluny, en les darreres dues setmanes s'han produït desembarcaments a Mataró i l'Ametlla de Mar, aquest darrer de 4.000 quilos d'haixix.