Nou desembarcament d'haixix aquesta matinada a Mataró, segons ha pogut saber ElCaso.cat. De matinada, agents dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de la capital del Maresme, han tingut coneixement que s'havia fet un desembarcament aprop del port, i si bé han desplegat efectius a la zona, ja no han pogut localitzar a cap dels narcos, i tampoc l'embarcació. S'ha fet recerca a la zona però ha estat negativa. Poca estona més tard un pescador, a la mateixa zona, a una milla, els ha vist en direcció a Vilassar, segons han explicat fonts de la policia catalana.

La droga s'ha pogut recuperar, amb la col·laboració del vaixell de Duanes i s'ha obert una investigació. A hores d'ara, no transcendit el nombre total de droga que s'ha pogut recuperar i la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la regió metropolitana nord ha obert una investigació per aclarir quanta roba ha arribat a terra i quina ha pogut ser recuperada pels narcotraficants. Igualment, la investigació haurà de servir per saber qui estava darrere d'aquest desembarcament i on havia d'acabar aquest tipus de droga, el haixix, que habitualment entra, des del Marroc, a casa nostra per via marítima. 

Desembarcament de 4.000 quilos d'haixix a l'Ametlla i Mataró

Els darrers mesos s'han produït diferents desembarcaments de drogues a la costa catalana. El més recent va tenir lloc a l'Ametlla de Mar, on els Mossos d'Esquadra van aconseguir enxampar els narcotraficants quan entraven amb la llanxa en una de les platges i van intervenir 4.000 quilos d'haixix, uns 99 farcells. Els fets van succeir al voltant de les cinc de la matinada del passat 26 de maig i van aconseguir enxampar amb les mans al plat els delinqüents per un vehicle que no va fer cas de les indicacions dels agents perquè s'aturés davant d'una patrulla d'USC.

Els Mossos d'Esquadra van fer recerca per la zona després que acceleressin i escapessin a tota velocitat. Finalment els van localitzar en un pàrquing de sorra proper a la Cala de Port Olivet, sense cap persona a l'interior. Tot i això, van veure un home que va marxar corrents en direcció a la platja, on van trobar una narcollanxa de tretze metres d'eslora amb tres motors i una dotzena de persones que estaven desembarcant el carregament d'haixix. Van intentar fugir però finalment els van enxampar i detenir. Tal com va explicar ElCaso.cat, tots els arrestats són de nacionalitat marroquina.

Mesos abans, a Mataró, va produir-se un altre desembarcament de matinada de centenars de quilos d'haixix. Tal com va avançar aquest mitjà, la policia catalana va detenir quinze persones, de nacionalitats espanyola, senegalesa i britànica, relacionades amb l'arribada d'aquesta droga a Catalunya. Tot i que els Mossos van bloquejar totes les sortides per evitar que escapessin i intervenir la droga, uns 1.500 quilos, els narcos van intentar escapolir-se i els agents van fer trets a l'aire per, segons consta a l'atestat policial, dissuadir els homes que fugien. I així va ser: poc després van detenir els suposats traficants i van recuperar la llanxa entre Mataró i Llavaneres.

La màfia marroquina de l'haixix a Catalunya

Les narcollanxes, com s'ha dit més d'un cop, no només entren per l'Estret, on al febrer uns narcos van assassinar dos guàrdies civils a Barbate (Cadis). De fet, Catalunya s'ha convertit en un centre d'operacions per a la màfia marroquina i cada vegada arriben més embarcacions des del Marroc per subministrar l'haixix i altres drogues al territori. Aquí es troben els grups criminals que la venen i formen un cercle perfecte entre els traficants i els intermediaris.

La Guàrdia Civil, a finals de l'any 2023, van intervenir un total de 5,7 tones d'haixix, 600.000 euros i cinc armes de foc relacionades amb les màfies marroquines que actuen al territori i fan les seves comandes al Marroc perquè els hi enviïn les narcollanxes carregades. Els agents van realitzar una cinquantena de detencions i van clavar un fort cop a les organitzacions que nodreixen Catalunya d'estupefaents. Ara per ara, mentre les embarcacions continuen arribant a les costes catalanes, l'Institut Armat ha detectat un creixement i una especialització en l'ús d'armes de guerra entre els traficants per protegir-se de possibles robatoris.