No tothom n'aprèn després d'una pandèmia mundial que va col·lapsar tota la humanitat. El millor exemple és una influencer que, com sol passar, per guanyar seguidors va menjar-se una sopa de ratpenats grocs. Aquesta espècie, a més, està protegida a l'Asia Menor, per la qual cosa la youtuber tailandesa Phonchanok Srisunaklua podria anar a presó després de gravar el vídeo i publicar-lo als seus canals de xarxes socials. De fet, la noia va ser detinguda i s'enfronta a fins cinc anys de presó i una multa molt elevada per "violar la Llei de Preservació i Protecció de Vida Silvestre", concretament l'article 17. Tot això, sense tenir en compte les malalties derivades de les que pot ser portador aquest mamífer, especialment de variants o nous coronavirus.

La 'influencer' va animar els seus seguidors a tastar i fer aquest plat perquè estava "deliciós"

Srisunaklua s'enfronta ara a diferents penes, tot i que va quedar en llibertat poc després de ser detinguda i va esborrar totes les publicacions on se la veia tastant un petit ratpenat que ensenyava a càmera i al que obria les ales un cop cuit. La primera de les sancions que se li podrien imposar seria una pena de presó de fins a cinc anys a Tailàndia, la segona una multa d'uns 500.000 bahts tailandesos, que a tipus de canvi actual equivalen a uns 13.390 euros. La jove s'ha defensat dient que no va pensar amb "claredat" el que va fer i ha demanat disculpes, tot assegurant que es va equivocar. "Lamento haver-vos fet sentir malament pel que he fet. No sé si em perdonareu pel que he fet. Ho sento molt", ha sentenciat la influencer.

En el vídeo, que es va fer viral fins que va ser arrestada i el va esborrar, se la veu jugant amb un dels petits ratpenats grocs protegits del plat (n'hi ha uns tres cuits), rient i obrint-los per després menjar-se'ls amb una salsa. Finalment, es veu la sobra negra que han deixat els animals a la sopa després de ser cuinats. Una idea molt original per part de la youtuber, al cop que estrambòtica. Especialment, si es té en compte que aquests animals son un focus raonable de noves variants de coronavirus al món.

Coronavirus als ratpenats, també a Espanya

Després del Sars-CoV-2, conegut com Covid-19, que va tancar i regirar tot el planeta durant més de dos anys de pandèmia, ara han vingut nous coronavirus procedents de ratpenats. El Khosta-2 es un virus molt similar descobert recentment en una espècie d'aquest mamífer a Rússia i es creu capaç d'infectar cèl·lules humanes, a més de ser resistent a les vacunes actuals. Però també s'ha trobat la presència de noves variants als ratpenats ibèrics de tota la península, segons una recerca de l'Institut d'Investigació en Recursos Cinegètics (IREC) de Ciutat Reial (Castella-La Manxa).

No obstant això, els ratpenats també són fonamentals per el bon desenvolupament del medi ambient. Fan de pol·linitzadors, dispersadors de llavors i controladors de plagues. És a dir, mantenen en equilibri la biodiversitat de tots els ecosistemes on viuen. Per això mateix, menjar-se una espècie protegida com va fer aquesta influencer pot anar en contra de la natura i, en el pitjor dels casos, fer un doble mal: una nova transmissió d'un virus cap als éssers humans.