Error irreversible. Una parella ha presentat una denúncia al Servei Andalus de Salut (SAS) després de descobrir que el seu nadó, nascut a l'Hospital Puerta del Mar de Cadis el 2021, no era biològicament seu. El "greu error" al que fan referència és que durant el procés de fecundació assistida hi va haver algun problema amb la mostra de semen de l'home. Els metges i infermers que es feien càrrec de la inseminació, pel que sembla, haurien confós el líquid i haurien fecundat la dona amb un altre semen. És a dir, genèticament ella és mare biològica, però ell no i desconeixen la identitat del progenitor que va aportar els espermatozous.

Els fets es remunten al 2019, quan la parella, resident a Andalusia, va decidir iniciar el procés de reproducció assistida, que va resultar reeixit el 2021. Quan va dur-se a terme "una captació ovocitària per la fecundació in vitro i després la transferència embrionària". L'Associació El Defensor del Pacient, en un comunicat, ha fet pública la denúncia per aquest succés, que ha estat tramitada per l'advocat Ignacio Marínez i que, a més, alerta dels "irreparables" danys que aquesta situació provocarà a aquesta família.

Indemnització i investigació per esclarir l'error mèdic

"Era un matrimoni feliç que havia aconseguit el somni de tenir un fill en comú, fins que els reiterats comentaris de la família sobre la falta de semblança física va portar a un conegut el mes de febrer passat del 2023 a consultar la seva cartilla de naixement i descobrir un grup sanguini incompatible amb la doble filtració dels progenitors", ha relatat l'associació a la nota. "Angoixats pel que se'ls deia, es van fer una prova de paternitat que va tenir el resultat devastador de saber que el nen no és fill biològic del pare", afegeix. 

Per tot això, la demanda presentada davant del Servei Andalus de Salut exigeix una indemnització d'un milió d'euros per compensar el perjudici causat al pare, la mare i al nen. Basada en reclamacions similars quan s'han produït intercanvis de nadons. L'associació, a més, ha demanat l'obertura d'una investigació que esclareixi l'origen de l'error, una precaució màxima a aquests processos de fecundació assistida i que revelin si es tracta d'un cas aïllat i involuntari o no.