Alerta sanitària per oli d'oliva fora de control. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (ASESAN), juntament amb la Direcció General de Salut Pública del Servei Extremeny de Salut i les autoritats sanitàries d'Andalusia, ha intervingut nou marques d'oli d'oliva d'ambdues comunitats autònomes perquè no tenien el registre sanitari pertinent i, per tant no s'havien seguit ni els procediments ni les avaluacions pertinents per verificar el seu consum públic.

No hi ha risc per la salut, en un principi

L'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha assenyalat que es tractaria d'una garrafa de cinc litres que es venien per un preu proper als 22 euros i que s'hauria comercialitzat, almenys, a Extremadura i Andalusia. Les nou marques intervingudes són Acebuche, Virgen del Guadiana, Cortijo del Oro, Galiaceite 2022, La Abadía, La Campiña de Andalucía, Villa de Jerez, Don Jaén Aceite 2019 i Imperio Andaluz. A més, la majoria d'aquests productes eren distribuïts a mercats ambulants, botigues de benzineres i àrees de servei i d'altres magatzems de distribució.

Els productes retirats del mercat provenien precisament d'aquests llocs de venda i han estat immobilitzats per les autoritats competents per tal de ser sotmesos a exàmens analítics. Hi hi, segons l'OCU, "característiques organolèptiques alterades de sabor, olor, color i consistència". Tot i això, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària ha assegurat que, en un principi, no sembla que hi hagi cap risc per la salut derivat del seu consum. En qualsevol cas es recomana que les persones que hagin ingerit aquests olis d'oliva es posin en contacte amb el seu centre de salut més proper per rebre informació de l'alerta sanitària i conèixer si han de prendre alguna acció o no al respecte.