Abans gairebé de ser preguntat, Jordi Arasa, inspector dels Mossos d'Esquadra, ara sotscap de la comissaria de Badalona, explica que la solució de la Mina, ara mateix, no és només policial. És la prèvia, necessària, abans d'explicar què és el dispositiu Límit, un operatiu que lideren els Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de les policies locals de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs i la Policia Nacional espanyola, que té com a objectiu reforçar la presència d'agents uniformats als carrers de la Mina i també del barri del Besòs -al districte de Sant Martí-, dos punts de l'àrea metropolitana de Barcelona que, separats per un carrer, però d'idiosincràsia semblant, han estat els darrers mesos focus d'incidents, gairebé diaris, d'inseguretat. El repunt va ser fa dos mesos quan, el dos d'abril, un tiroteig entre clans d'ètnia gitana enfrontats va acabar amb una dona ferida greu.

Si bé durant el repunt més dur es va fer cada dia, fins que es va poder recuperar en part el control del barri de la Mina, ara es fa més espaiat i serveix per seguir tenint força en moments concrets per poder fer controls de pas, inspeccions administratives en locals per evitar que hi regni la impunitat, buscar armes i drogues i controlar els grups de multireincidents que entren al barri a comprar droga. La majoria d'aquests últims són persones de nacionalitat georgiana, que han trobat a la Mina el seu supermercat de la droga, per benefici de les famílies que hi viuen, que des de fa anys ho tenen, alguns d'ells, com el seu modus vivendi. Retirar les armes, siguin de foc o armes blanques, del carrer o evitar l'acció dels lladres amb desenes d'antecedents -quan necessiten diners per comprar droga obren cotxes, fan furts i també poden fer robatoris violents- són dos dels pilars d'aquest dispositiu que aquesta setmana ha liderat l'inspector Jordi Arasa a peu de carrer, acompanyat del sergent sotscap de la comissaria de Sant Adrià de Besòs.

IMG 6759
Controlar els multireincidents que entren al barri de la Mina a comprar droga, l'objectiu / GRS

El dispositiu Límit, evidentment, avança de manera paral·lela a les investigacions de les unitats d'investigació locals, que fan entrades contra plantacions de marihuana gairebé cada setmana, i també les investigacions més especialitzades, contra el narcotràfic i també, l'última, contra lladres 'teloners' en el cas Diable de la Unitat Operativa de Mobilitat. Sigui com sigui, el barri, per la seva tradició i història, fa obligat seguir mantenint aquest dispositiu, que també compta, algunes nits, amb controls de pas fets per la Brigada Mòbil a les entrades i sortides de la Mina, amb el mateix objectiu, identificar persones sospitoses, pressionar el negoci de la droga i retirar del carrer armes de foc i armes blanques.

Una tarda al barri de la Mina

Acompanyats de Jordi Arasa, aquesta setmana ElCaso.cat ha pogut veure en directe un desplegament d'aquest batejat com a dispositiu Límit, amb identificacions de persones sospitoses, controls de pas i l'escorcoll i inspecció d'un dels bars més coneguts del barri, regentat per una família d'ètnia gitana. La tarda a la Mina, en aquest vídeo d'ElCaso.cat.

 

En aquest vídeo es pot veure com els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria de Sant Adrià, guiats pels agents de paisà de la mateixa comissaria, els anomenats Fura en l'argot policial, identifiquen persones que estan pel barri i que poden formar part d'aquest grup de persones, moltes de nacionalitat georgiana, que hi van per comprar droga. Entre dosi i dosi, i alguns cops per aconseguir els diners per comprar-la, fan robatoris en vehicles o fan furts o robatoris violents. A la zona del parc del Besòs els agents han vist un grup de diverses persones, n'identifiquen a tres. Els tres són de la mateixa nacionalitat.

Els tres tenen antecedents. Uns antecedents per robatoris en pisos -és una especialitat d'aquesta nacionalitat- i un altre porta material per fer marcadors -assenyalar cases per després entrar-hi a robar- i eines per fer obertures. Després de ser identificats i confirmar que no tenen res pendent, la Policia Nacional, titular de les competències d'Estrangeria, s'encarrega d'iniciar els tràmits, si no tenen els permisos en regla i tenen antecedents, a iniciar el tràmit de retorn al seu país d'origen. Els agents espanyols ho tenen més complicat amb persones originàries de Romania o el Marroc, però amb Geòrgia els acords bilaterals fan més fàcils les expulsions.

IMG 6852
Batuda dels Mossos a l'interior d'uns dels bars de la Mina, a Sant Adrià de Besós / GRS

Controls de pas i entrades en bars complicats

El reforç de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) en aquests dispositius permet als comandaments poder organitzar controls de pas o inspeccions en locals que només amb agents de Seguretat Ciutadana serien més complicats o més perillosos. Dos equips de l'ARRO de la regió Metropolitana Nord han fet durant la primera part de la tarda un control a l'entrada de la Catalana, per la carretera C-31, amb inspecció de vehicles i persones. Més tard fan patrullatge a reacció, per si els agents necessiten suport. Arasa, patrullant, veu un cotxe d'alta gamma, plaques de matrícula francesa i dos ocupants de nacionalitat pakistanesa. Activa els agents de l'ARRO i demana que els identifiquin i els escorcollin. Per tasques d'investigació, saben que persones baixen des de França fins a la Mina per comprar grans quantitats de droga que després són exportades cap al seu país.

Quan es comença a fer fosc, l'inspector crida a replegar-se a la comissaria de Sant Adrià, que està al cor del barri de la Mina. Jordi Arasa té un encàrrec i una missió. S'ha organitzat una entrada administrativa en un dels bars del barri. Té dues entrades, pel carrer de Tramuntana i per l'avinguda de Manuel Fernández Márquez. Dona les instruccions als seus agents i al sergent de l'ARRO i arrenca, direcció al bar. El reguitzell d'incompliments de la normativa d'establiments és llarg, en prenen nota els agents de la Guàrdia Urbana de Sant Adrià. Els agents dels Mossos, equipats amb cascs de protecció, escorcollen tots els parroquians.

IMG 6891
Una arma prohibida trobada a l'escorcoll en un dels bars de la Mina / GRS

A un li troben una arma prohibida, una navalla papallona, que queda intervinguda. Durant la inspecció administrativa, apareix un parent de la propietària, que en ser escorcollat pels Mossos, també acaba denunciat per tinença de drogues. La batuda al bar dura poc menys de 25 minuts, però en aquest temps molta gent ja s'ha concentrat davant del bar i els nervis van en augment. Disposar de força, amb equips de l'ARRO, permet poder treballar als agents amb més tranquil·litat i fer unes entrades que et permeten també detectar possibles persones amb ordres de detenció o que puguin portar armes blanques -com és el cas en aquest bar- o armes de foc, com ha passat en altres entrades i escorcolls.

Recuperar la Mina centímetre a centímetre

La feina no és fàcil i necessita constància. Recuperar i tornar a controlar el 100% del barri de la Mina, ja ho avisava Jordi Arasa abans del brífing amb tots els agents que participen del Límit, que les solucions no són només policials, però cal que residents i passavolants, venedors i compradors, sàpiguen que s'han de respectar les normes, i guanyar centímetre a centímetre el barri, sobretot pels veïns que es guanyen la vida de manera honrada i que la delinqüència també els genera patiment. Els caps de la comissaria de Sant Adrià-Badalona i de la regió ho tenen clar.

IMG 6745
L'inspector Jordi Arasa davant dels agents que formen part del dispositiu Límit dels Mossos / GRS