Els Mossos d'Esquadra relacionen la banda de lladres desarticulada la setmana passada en diversos punts de l'àrea metropolitana de Barcelona, dedicada a assaltar camions a l'AP-7, amb més de 40 robatoris, tres dels quals amb violència, i haver-se fet amb un botí de gairebé un milió d'euros. La investigació d'aquest grup de lladres, que els Mossos donen per desarticulat, va arrencar el mes d'octubre de 2023 a Tarragona, a la zona del Pont del Diable, la zona que va servir per donar nom al cas, el cas Diable. Tal com va avançar la setmana passada ElCaso.cat, els lladres robaven vehicles BMW X5, un vehicle d'alta cilindrada, per poder escapar fàcilment, i, a més, també feien servir extintors per poder atacar la policia si els detectaven i els perseguien.

Els robatoris majoritàriament es concentraven a les àrees de servei i descans Porta de Barcelona, Montseny, Bellaterra i Sant Celoni de l’autopista AP-7; tot i que també es van detectar alguns fets ocorreguts a les autopistes C-58 i C-33. Els investigadors, sota el comandament del sotsinspector Ivan Clotet, cap de l'antiga Unitat Operativa de Mobilitat (UOM), ara integrada a l'Àrea Central d'Investigació Viària de la Divisió de Trànsit, han pogut relacionar els autors amb 42 delictes des del mes d’octubre de l’any passat, així com robatoris a l’interior de vehicle, robatoris amb violència i intimidació, danys, delictes contra la seguretat del trànsit, robatoris i furt d’ús de vehicles i falsificacions documentals, atemptat contra els agents de l’autoritat i pertinença a grup criminal.

 

Els sis detinguts sumen 102 antecedents, tots per robatoris. Els assalts a casa dels objectius es van fer amb la Brigada Mòbil pel potencial nivell de perillositat dels detinguts, tots de nacionalitat espanyola i ètnia gitana, tal com va avançar ElCaso.cat la setmana passada.

Els escorcolls van servir per localitzar algunes de les mercaderies sostretes, claus de vehicles susceptibles d’haver estat sostrets, elements característics per cometre robatoris de la modalitat coneguda com a “teloner”, així com eines i dispositius electrònics per sostreure furgonetes i vehicles. Als escorcolls també es van localitzar vuit extintors que els investigats acostumaven a buidar en el moment de la fugida per ruixar els vehicles policials que els detectaven. Així mateix, també es va recuperar un vehicle sostret d’alta gamma i es van intervenir tres dels vehicles que utilitzava el grup a manera de “llançadora”, per obrir pas i detectar si hi havia controls policials.

Però els lladres detinguts en el cas Diable no només feien camions de l'AP-7. És habitual que aquest tipus de lladres també facin encastaments, i els investigadors de la UOM els han pogut relacionar amb un assalt en una empresa de la localitat de Castellví de Rosanes, d’on van sostreure un botí valorat en 75.000 €. Durant els mesos que ha durat la investigació, els lladres han robat almenys vuit vehicles d’alta gamma que van ser recuperats, i almenys sis turismes, i tres furgonetes, ja recuperades també, que utilitzaven per carregar els efectes sostrets. Els Mossos tenen pendent de detenir més persones relacionades amb aquesta banda de lladres.

Fugides temeràries

Els lladres detinguts, tal com va explicar la setmana passada ElCaso.cat, actuaven de manera molt selectiva i buscaven camions que transportessin productes fàcilment distribuïbles al mercat il·lícit, com ara roba de marca, sabates, complements de moda, cosmètics, o fins i tot càpsules de cafè. Utilitzaven vehicles “llançadora”, amb els quals feien una primera aproximació als llocs dels fets, per valorar la viabilitat de les seves accions delictives. Es desplaçaven a les àrees de servei en horari nocturn i forçaven els remolcs dels camions, aprofitant que el conductor es trobava dormint a la cabina. Un cop localitzaven una mercaderia que els interessava i que consideraven que tenia una fàcil sortida i gran valor econòmic, tallaven la lona o forçaven la porta del remolc del camió.

En cas de ser sorpresos pels conductors dels camions, els membres d’aquest grup no dubtaven a amenaçar o fer servir la violència envers aquests. També realitzaven conduccions temeràries quan eren perseguits per vehicles policials, aprofitant els vehicles sostrets d’alta gamma que utilitzaven. En aquests casos, circulaven a velocitats de més de 200 km/h, feien ziga-zagues per l’autopista, ruixaven els vehicles policials amb el contingut d’extintors d’incendis per dificultar-los la visió i, fins i tot, arribaven a envestir-los per protegir la fugida de les furgonetes carregades; amb el risc que això suposava tant pels agents, com per altres usuaris de la via.

Més de 200 detinguts en un any

Els Mossos han detingut 221 multireincidents especialitzats en furts i robatoris a vies ràpides de Catalunya entre el gener del 2023 i el primer trimestre de 2024. A partir de les investigacions que s’han dut a terme, s’han dictat des del 2017 un total de 60 ordres judicials d’allunyament a lladres que actuen en autopistes i autovies del nostre país, sigui amb robatoris violents com els del cas Diable o els robatoris per descuit contra turistes despistats.

Durant el primer trimestre de 2024, aproximadament el 70% dels fets es corresponen amb furts, un 20% amb robatoris amb força tipus “teloner” i un 2% són fets violents. Aquest percentatge es manté més o menys constant respecte a 2023, segons les dades que han explicat avui els Mossos d'Esquadra en una roda de premsa. Durant les setmanes vinents es faran controls específics per evitar aquest tipus de robatoris contra turistes.