Els Mossos han dit prou i accepten el problema. La Mina, i els barris Besòs i la Pau, estan fora de control i cal saturar el barri de policia per recuperar la normalitat i evitar que els clans d'ètnia gitana en siguin els amos i senyors i facin la vida impossible als veïns de bona fe que viuen en aquesta zona a cavall de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs. Les regions policials que comanden els comissaris Sergi Pla i Montserrat Estruch, la Nord i Barcelona, han reforçat el dispositiu Límit, un dispositiu policial de seguretat ciutadana i manteniment de l’ordre públic que té per objectiu abordar conjuntament les problemàtiques delinqüencials que es donen als barris de la Mina, Besòs i la Pau, amb les comissaries de Sant Adrià i del districte de Sant Martí de Barcelona

Tot i que la majoria dels incidents amb armes de foc que s'han registrat els darrers mesos s'han registrat a la Mina, els tres barris, també Besòs i la Pau, comparteixen unes mateixes característiques que de vegades fan aflorar conflictes de convivència i situacions d’inseguretat ciutadana. La situació és crítica i ningú amaga que cal actuar abans que sigui, si és possible ja, massa tard.

Tirotejos cada setmana a la Mina

Tal com hem avançat i explicat en diverses ocasions a ElCaso.cat, les darreres setmanes han estat mogudes en aquesta zona, amb un increment d'incidents greus amb ús d'armes de foc i persones ferides. Trets en façanes cada setmana per les revenges, moltes relacionades amb el tràfic de drogues, entre clans familiars d'ètnia gitana que pugnen pel control del barri de la Mina. L'objectiu de tenir més força a la zona, amb ARRO i Brimo, serà fer més controls de seguretat i més identificacions de vehicles i persones per detectar armes de foc, armes blanques i tràfic de drogues, segons ha pogut saber ElCaso.cat. Aprofitant que ara la Brimo dels Mossos disposen d'efectius de nit, durant tota la setmana, s'han planificats controls i punts estàtics a la zona per recuperar el control.

La Mina Mossos
Un vehicle dels Mossos a la Mina, a Sant Adrià de Besòs / Cedida

La línia estratègica de la comissaria Estruch i del comissari Pla implica tenir més presència policial al carrer, uniformats o de paisà, i poder aconseguir més coneixement de què està passant al barri. Amb més intel·ligència operativa, de l’anàlisi d’informació recollida a partir de les identificacions, patrullatges i controls de seguretat ciutadana, pots actuar amb més efectivitat, situant les patrulles en llocs més estratègics i, alhora, tenir més capacitat operativa per reaccionar davant de possibles de tirotejos com els de les darreres setmanes.

Més investigació

A més d'aquest increment de policial al carrer, visible, també s'ha intensificat la col·laboració entre les dues unitats d'investigació de les comissaries de Sant Martí i de Sant Adrià i la DIC de Barcelona i de Metropolitana Nord per poder investigar els fets delictius registrats a la Mina, sobretot els que impliquen ús d'armes de foc. Aquesta setmana els Mossos, amb el GEI i la Unitat de Drons, van assaltar un pis per detenir un home, de 24 anys, de nacionalitat espanyola, relacionat amb el tiroteig del dia de la Mona, on una dona va resultar ferida en una cama per una bala perduda.