Karim Bouyakhrichan desapareix del mapa. El perillós gran líder entre les bandes de la Mocro Maffia, neerlandès d'origen marroquí, va ser capturat per la Policia Nacional a Marbella (Màlaga) a principis d'any, cosa que va ser celebrada per les autoritats dels Països Baixos que porten anys darrere d'aquestes organitzacions de criminals marroquines que atemoreixen mig país, amb amenaces de mort que arriben fins i tot a l'hereva al tron, la princesa Amàlia d'Orange. L'alegria, no obstant això, va ser efímera després que l'Audiència de Màlaga deixés al capo en llibertat amb mesures cautelars i, després d'un parell de firmes als jutjats, s'escapés, molt probablement, fora de les fronteres espanyoles.
Aquesta polèmica fuga ha tingut un procés, com a mínim, convuls que ha facilitat -molt probablement sense voler-ho- la fugida de Karim Bouyakhrichan. La Secció Primera de l'Audiència de Màlaga va deixar en llibertat al mafiós, amb les següents mesures cautelars: la retirada de passaport, l'obligació de personar-se al jutjat cada 15 dies i una fiança de només 50.000 euros. Això és, potser, el que més grinyola de tot el procés en haver estat acusat de tràfic de cocaïna i blanqueig de capitals de més de sis milions d'euros a Espanya. Segons explica Diario Sur, el líder de la Mocro Maffia va firmar a tribunals de fora de l'esmentada província andalusa l'1 i 15 de març i l'1 d'abril. Des d'aquest dia no se n'ha tornat a saber res més d'ell i es creu que ja està lluny de territori espanyol.
Risc de fuga i ordre de detenció
Però n'hi ha més. Més enllà de les mesures cautelars, i malgrat estar la Fiscalia Antidroga en contra de la llibertat del mafiós, no es va activar l'Ordre de Detenció i Entrega (OED) emès pels Països Baixos. Aquest OED va ser tramitada abans de la detenció del capo a Marbella. Per què es va quedar a limbe? Doncs, tal com explica el mitjà citat, l'OED va arribar a l'Audiència Nacional que la va passar, com és habitual, al Jutjat Central d'Instrucció número 2 i d'allà es va tramitar, però l'Audiència Provincial de Màlaga es va negar a activar-la en tenir Karim causes pendents a l'Estat, entre d'altres el narcotràfic i blanqueig de capitals.
Per això, no es va procedir a l'extradició als Països Baixos, ja que havia de ser jutjat abans, tot i que l'Audiència Nacional tampoc no va decretar l'OED, cosa que podria haver fet. Segons ha avançat Diario Sur, els jutges reconeixen que existia "risc de fuga" en ser el capo mafiós estranger, neerlandès d'origen marroquí, i sense béns en territori espanyol. Ara no saben on pot ser el gran líder de les bandes de la Mocro Maffia, que estava en cerca i captura des del 2018 i estava catalogat com el "delinqüent més perillós i buscat" dels Països Baixos.
Qui és Karim Bouyakrichan?
Karim és el germà de Samir Bouyakhrichan, considerat un dels grans líders entre els clans més importants de la Mocro Maffia, que té la seu central als Països Baixos. Samir, amb només 35 anys, va ser assassinat durant un tiroteig a Benahavís (Màlaga) el 2014, cap a les dues de la matinada del mes d'agost mentre era a una terrassa de la localitat malaguenya. El van cosir a trets, rematant els dos sicaris la feina amb diversos trets al cap. Va ser una venjança, o això semblava, i Karim va saltar de cop a la primera línia del clan amb l'àlies Taxi.
Va ser en aquell moment quan Karim va assumir el comandament i va aconseguir consolidar la seva presència a Màlaga, Marbella, Barcelona i Melilla, pel que fa a territori espanyol, i va crear ramificacions al Marroc, la República Dominicana, els Països Baixos (principal base d'operacions de les bandes de la Mocro Maffia) i Emirats Àrabs. Els Bouyakhrichan van arribar, fins i tot, a fer servir societats vinculades a l'ambaixada espanyola a Tailàndia per blanquejar els seus ingressos il·lícits, encara que mai amb la connivència dels funcionaris, segons van explicar els investigadors de la Policia Nacional després de les detencions de principis d'any.