Francisco Javier Almeida López de Castro, l'assassí del petit Álex, de nou anys, a la localitat de La Rioja de Lardero, ja havia intentat segrestar altres nens del parc. De fet, els mateixos menors van arribar a fer-li fotos des del carrer, que mostren com l'home els sotjava des de la finestra de casa seva quan no podia baixar a observar-los per la presència de molts pares.

La foto que presagiava un final fatal a Lardero

Dijous passat, la població del municipi de Lardero es llançava als carrers per anar a linxar l'assassí reincident, que tothom sabia que perseguia els més petits.

El seu comportament de stalker -assetjador- era tan habitual que fins i tot nens ho sabien i tenien controlades les seves accions.

Sabien que quan hi havia molts pares al parc, Almeida no baixava a mirar als menors, com feia normalment.

Però això no li impedia de continuar vigilant, ja que sortia a la finestra de la seva pròpia casa per observar les seves potencials víctimes. Alguns dels petits van arribar fins i tot a fer-li una foto, que feia evident l'assetjament i que presagiava un desenllaç fatal.

"La Policia ja tenia constància" que alguna cosa podia passar

I així va ser. Malgrat que els veïns sabien del comportament i els antecedents de l'assassí -sortit de la presó l'abril de 2020-, i que "la Policia Local de Lardero ja tenia constància" que alguna cosa podia passar, Almeida va intentar segrestar diverses víctimes, fins que ho va aconseguir.

Una veïna confessava a RTVE: "Jo mateixa vaig trucar fa uns dies perquè es va intentar portar la meva filla".

Segons el seu testimoni, va ser el passat 14 d'octubre, quan "la mateixa persona ho va intentar amb dues nenes", una d'elles la seva filla.

"Els va dir que pugessin a casa seva per veure uns ocellets". Afortunadament la nena va avisar a la seva mare i van anar a buscar-lo, però no el van trobar.

Assassina al petit Álex, de nou anys

Però l'Álex no va poder salvar-se. Durant una celebració de Halloween a prop del parc, va sortir del local per jugar amb dos amics.

Va ser allà on, sobre dos quarts de nou del vespre, es van adonar que el nen no hi era, i per això van avisar als serveis d'emergències i es va iniciar un desplegament per localitzar-lo.

Hora i mitja més tard, a les deu de la nit, el petit era localitzat juntament amb Almeida al portal de casa seva, inconscient i sense constants vitals. Els esforços sanitaris van ser en va i només es va poder certificar la seva mort.

Assassinat nen Lardero / EFE

Desplegament dels serveis d'emergències en Lardero / EFE

Una onada de ràbia i violència va esclatar després de conèixer-se la notícia i prop de 200 persones es van congregar davant de la casa per "linxar" l'assassí.

Després de moments de tensió amb la Guàrdia Civil i la Policia Local, que van establir un cordó per evacuar Almeida, ja detingut, l'assassí va ser portat a dependències policials.

Linxament veïnal: antecedents per assassinat

Aquesta agressivitat veïnal acumulava l'assassinat de l'Álex, la passivitat de les autoritats davant dels múltiples avisos pels intents de segrest, i els antecedents de l'home, que eren coneguts per tota la població.

I és que l'assassí detingut només feia un any i pocs mesos que havia sortit de la presó, on era des de 1998 pel "crim de la immobiliària", quan va matar a una dona amb qui estava pactant la compra d'un habitatge i pel que se l'havia sentenciat a 30 anys de pena a la presó.

La víctima va rebre 17 punyalades en diferents parts del cos, rere les quals la va violar abans de clavar-li una punyalada mortal al cor, segons la sentència.

Però no eren els seus únics antecedents. El 1993 ja havia estat condemnat a uns altres set anys per una agressió sexual el 1993. De totes aquestes, va complir un total de 25 anys, tornant a Lardero i reincidint després d'un any de llibertat condicional.