Explosió a la Casa de Cultura de Girona: segons expliquen els Bombers de la Generalitat a ElCaso.cat, hi ha una persona adulta ferida de gravetat i, com a mínim, altres 17 persones afectades, de les quals 9 són menors. Una altra ferida de gravetat és una nena de 5 anys, segons ha informat Salut. Els fets han passat aquest divendres cap a les 19:45 hores. La hipòtesi principal era que la deflagració s'havia produït per un experiment en el marc de la Nit de Recerca i així s'ha confirmat. En aquest acte, es feien experiments amb nitrogen i ha esclatat un bidó de nitrogen líquid. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha confirmat que no hi ha risc químic.

Per la seva banda, Protecció Civil ha activat el pla Procicat en estat d'alerta i s'ha demanat a la ciutadania que no s'apropin a la zona en què ha tingut lloc l'explosió. El pla Procicat ja ha estat desactivat un cop resolta l'emergència. Des d'Emergències han informat que hi ha cinc ferits que els han traslladat a l'hospital Trueta de la ciutat gironina, mentre que els altres 10 han anat a centres d'atenció primària i a l'hospital de Santa Caterina. El telèfon 112 ha rebut 18 trucades relacionades amb la deflagració.

Els Bombers de la Generalitat han treballat amb set dotacions per apagar les flames i els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) també s'han desplaçat fins al lloc dels fets, que és a la Casa de Cultura de Girona, situada a la plaça de l'hospital.  També s’ha comprovat de forma immediata que l’explosió no havia causat ni incendi ni fuita, i que el bidó empleat en l’experiment era buit i no suposava cap risc. Els Bombers han participat en l’evacuació preventiva del centre cultural i, a continuació, han col·laborat amb el SEM en l’atenció als assistents a l’acte i als ferits. Segons ha pogut saber aquest diari, hi ha una persona ferida de gravetat, tot i que la seva vida està fora de perill.

 "Volum excessiu de vapor d'aigua"

Madrenas ha explicat en declaracions als mitjans que l'activitat estava organitzada per la Universitat de Girona i que hi havia "moltes persones" al pati del recinte quan ha tingut lloc l'explosió. Ha aclarit que es manipulava un bidó amb nitrogen líquid i que ha explotat. Al respecte, la Universitat de Girona ha detallat que la causa de l'explosió ha estat el "volum excessiu de vapor d'aigua".

L'alcaldessa ha detallat que la persona més afectada ha estat la que manipulava el bidó, que ha estat traslladada "immediatament" a l'hospital. Finalment, ha insitit amb que no hi ha risc químic i ha transmès un missatge de tranquil·litat a la ciutadania.