La guerra que Rússia ha declarat a Ucraïna ha desembocat en una nova crisi de refugiats, aquesta vegada, amb més de sis milions i mig d'ucraïnesos refugiats arreu d'Europa. Tots els països han fet esforços per agilitzar els tràmits i poder oferir llars d'acollida a aquestes persones que fugen del conflicte, i milers de persones voluntàries han ofert les seves pròpies cases als refugiats ucraïnesos. És el cas dels Garnett, una família britànica que tenia una vida idíl·lica fins que una refugiada ucraïnesa va arribar a casa seva buscant asil. 

La família Garnett la formaven Tony Garnett i Lorna Garnett, una parella que ja havia celebrat el seu desè aniversari. El matrimoni tenia dues filles, una de sis anys i una altra de tres; tots quatre residien en una casa a West Yorkshire, un municipi molt proper a la ciutat de Leeds. Amb l'esclat de la guerra a Ucraïna, Tony, que és descendent de refugiats, va proposar oferir casa seva per acollir una persona que fugís de la guerra, i Lorna ho va trobar una bona idea. El que no podia imaginar-se és que deu anys de matrimoni s'evaporarien en només deu dies per haver dut a terme una bona causa. 

Un amor "a primera vista"

L'avi de Tony va arribar  al Regne Unit seixanta anys enrere com a refugiat de Rússia, i sense l'ajuda que van brindar-li, no hauria pogut sobreviure. Aquesta va ser la motivació per la qual Tony va voler acollir a refugiats ucraïnesos que fugien de la guerra. "Tot va començar pel meu simple desig de fer el correcte i oferir un sostre a una persona que el necessités, fos home o dona", explica Tony a The Sun. Així va ser com la família Garnett, sobretot el Tony, va acabar contactant i coneixent la Sofiia Karkadym, una jove de vint-i-dos anys que buscava refugi per poder sortir de la ciutat de Lviv, una de les zones més afectades per l'ofensiva russa. La Sofiia va arribar al Regne Unit i la família Garnett va acollir-la a casa seva. Les filles del matrimoni, que dormien separades, van passar a compartir habitació per tal que la jove tingués el seu propi espai. Tal com ho relaten els dos enamorats, la connexió entre ells va ser instantània, i a mesura que passaven els dies, s'enamoraven l'un de l'altre encara més. 

Tony i Sofiia mantenien converses en ucraïnès, deixant apartada la dona de Tony

Per la seva ascendència familiar, Tony tenia algunes nocions bàsiques d'eslovac, un idioma molt similar a l'ucraïnès, de manera que mantenia converses amb la jove en el seu idioma nadiu. Segons The Sun, els dos solien seure cada nit a xerrar en els seus respectius idiomes mentre compartien una copa o miraven la televisió. "Era obvi que la Sofiia i jo vam congeniar a l'instant. Però si una cosa va fer empitjorar la situació, va ser que la meva dona no sabia de què parlàvem", explica Tony al diari britànic. "Connectàvem de meravella, però no passàvem d'allà. No obstant això, puc veure perquè la meva dona va començar a sentir-se gelosa i ressentida", conclou l'home. La Sofiia va començar a acompanyar-lo al gimnàs i a molts altres llocs i, segons el mateix Tony afirma, tots dos sabien que sentien el mateix per l'altre, i que no podien aturar aquell sentiment. Un cop a casa, l'home explica que buscaven excuses per tal d'estar junts, tot i que mai van compartir un petó, fins que un dia la seva dona, farta de la situació i de sentir-se apartada, va començar a discutir i a retreure coses a la Sofiia. Finalment, després d'una gran discussió en la qual la Lorna va insultar i cridar a la noia, ella va dir-li a Tony que no creia que pogués continuar vivint amb ells. Aleshores, el Tony va dir-li a la seva dona que si la Sofiia se n'anava, ell també; tots dos van fer les maletes i van abandonar la llar en qüestió de poques hores. 

Tony Garnett Sofiia Karkadym Abandona Familia Refugiada Ucrainesa
Tony Garnett i Sofiia Karkadym després de fer pública la seva història d'amor / The Sun, NB PRESS LTD

"Estem planejant la nostra vida junts"

La nova parella va traslladar-se a casa dels pares d'ell, però ja han començat a buscar una casa o pis que puguin compartir, mentre esperen que arribi el visat de la Sofiia. Tony ha expressat el seu malestar en haver causat tant dolor a la seva exparella i les seves filles, però afirma al diari britànic que el que sent per la Sofiia és real i que, tot i que molta gent creu que tot ha succeït massa de pressa, ells dos senten que és el correcte. Per això, estan planejant ja "la resta de les seves vides junts". Mentrestant, la Lorna encara no s'ha dirigit als mitjans, però una amiga seva ha afirmat que està "absolutament desvastada" perquè, en només deu dies, la seva família s'ha trencat per complet.